Vitatott fogamzásgátlóügy

cigányság, fogamzásgátlóügy, fogamzásgátló | Népszabadság   Népszabadság
A roma lakosság érdekében hozott intézkedések eddig kevés eredménnyel jártak, szégyen, ahogyan a cigányok élnek Magyarországon - nyilatkozta Balázs Péter, a MeH közigazgatás- és területpolitikai államtitkárságának munkatársa. A tiltakozások ellenére továbbra is vállalhatónak tartja a javaslatot, hogy a cigányság túlzott szaporodását akár ingyenes fogamzásgátló osztásával is korlátozni lehet.

A Miniszterelnöki Hivatalban működő közigazgatás- és területpolitikai államtitkárság - mint arról beszámoltunk - írásos anyagot nyújtott be a cigányügyi tárcaközi bizottság legutóbbi ülésére. A dokumentum egyebek mellett megállapítja, hogy a cigányság a körülményeihez képest túlzottan szaporodik, "a 6-8 gyerek mellett a saját nyomorát termeli újra, és a felemelkedésnek nincs megoldása". Az államtitkárság szerint javasolni lehetne a cigányság ingyenes fogamzásgátlóval való ellátását.

A kezdeményezést Hende Csaba, az igazságügyi tárca politikai államtitkára, az Egészségügyi Minisztérium szakreferense és roma vezetők is elutasították. Hangsúlyozták, hogy a romák életkörülményein nem ingyenes fogamzásgátlóval kell javítani, és az sem lehet cél, hogy csökkenjen a cigány lakosság lélekszáma.

A cigányügyi tárcaközi bizottság elé terjesztett indítványt Szegvári Péter helyettes államtitkár írta alá, de az anyagot valójában Balázs Péter, az államtitkárság munkatársa készítette. Szegvári nem kívánt nyilatkozni, ezzel a joggal Balázs Pétert ruházta fel.

Balázs lapunk kérdésére kijelentette, hogy az egyöntetű tiltakozás ellenére továbbra is vállalhatónak tartja a javaslatot. Állította, hogy hasonlóra más országokban - Spanyolországban, Indiában és Kínában - ugyancsak volt példa. Szerinte a romák érdekében hozott intézkedések eddig kevés eredménnyel jártak, szégyen, ahogyan a cigányok élnek Magyarországon. Elegendő, ha elmegyünk egy cigánytelepre, és megnézzük, milyen viszonyok uralkodnak - tette hozzá. Balázs szerint a romák gyorsabb szocializációját a közelgő európai uniós csatlakozás is megköveteli. Összehangolt programra volna szükség, amely az oktatástól kezdve a szexuális felvilágosításon át a családtervezésig az élet minden területét magában foglalná - vélekedett Balázs.

Halmai Gábor alkotmányjogász felháborítónak tartja a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárságának javaslatát a romáknak szánt ingyenes fogamzásgátlóról. Ez olyan megkülönböztetés - mondta -, ami sérti az emberi méltóságot. Halmai üdvösnek tartaná, ha az állam intézkedése nyomán a szegényebb rétegek ingyenes fogamzásgátlóhoz juthatnának, de ezt a juttatást szociális helyzethez, nem pedig etnikai hovatartozáshoz kellene kötni.

| cigányság, fogamzásgátlóügy, fogamzásgátló
2002-07-10 15:28:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop