Elhunyt Christiaan Barnard

Christiaan Barnard, sziv, transzplantáció, szív | Népszabadság   Népszabadság
Páphosz ciprusi üdülőhelyen vasárnap, 78 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Christiaan Barnard dél-afrikai szívsebész, aki 1967-ben a világon az első szívátültetést végrehajtotta, és a továbbiakban is úttörő szerepet játszott az új sebészi technika elterjesztésében. Halálát valószínűleg szívinfarktus okozta, de ezt teljes bizonyossággal csak a mai boncolás állapíthatja meg.

A szívspecialista szállodájának úszómedencéje mellett üldögélt, amikor szívrohamot kapott. Egy helybéli orvos megpróbálta mesterséges lélegeztetéssel újraéleszteni, de kísérlete eredménytelen maradt. Barnard gyakran felkereste a Ciprus délnyugati részén fekvő üdülővárost, amely ez év elején díszpolgári címet adományozott neki.

A világon elsőként a fokvárosi Groote Schuur kórházban, 1967. december 3-án ő hajtott végre szívátültetést emberen. Első páciense, Louis Washkansky 53 éves fogorvos 18 nappal élte túl a műtétet. Második betege, Philip Blaiberg már 18 hónapig élt a transzplantáció után, és azóta is egyre növekszik a szívátültetettek túlélési esélye.

Napjainkban magát a transzplantációs műtétet a betegek 90 százaléka éli túl, 85 százalékos egyévi és 70-75 százalékos ötévi túlélési eséllyel. A világ leghosszabb ideig élt új szívese, Dirk van Zyl 23 év után halt meg - cukorbetegségben.

Christiaan Barnard 1922. november 8-án született a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Beaufort West félsivatagi kisvárosban, egy lelkész fiaként. Szakmai pályafutása tetőpontjának azt tartotta, amikor abnormális szívvel született gyermekeken kellett végrehajtania korrekciós műtéteket, amelyek - mint mondta - minden egyes esetben másféle technikát és ügyességet követeltek.

A szívátültetések révén világhírűvé vált orvosprofesszor 1987-ben vonult nyugalomba. Élete során a filmsztár külsejű, ragyogó mosolyú sebész, aki a világhírt hozó műtét után egy csapásra nemzetközi híresség és a nők bálványa lett, háromszor nősült, és hat gyermeke van.

Christiaan Barnard korábban azt jósolta, hogy a tudomány egy napon majd képes lesz mesterségesen növeszteni "személyre szabott" emberi szívet olyan géntechnológiák segítségével, amelyekkel ma már rutingyakorlat emberi bőrt fejleszteni.

| Christiaan Barnard, szív, transzplantáció
2002-07-10 17:29:39
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop