"A közvéleményt megtévesztő és jogellenes" a fogorvosok "sztrájkja" az EMMI szerint

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás javítása iránt. A fogászati alapellátásra fordított összeg 2010 óta 22 milliárdról 33 milliárd forintra nőtt.

Emmi, figorvos sztrájk | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K

Praxisonként ez évi akár több millió forintos növekedést is jelent. Az elmúlt években emelkedett a praxisok finanszírozása, a fogorvosok rezsitámogatást, letelepedési támogatást kapnak, a Magyar falu programon keresztül is segítjük a kistelepüléseken szolgáló fogorvosok munkakörülményeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tovább dolgozik a részleteken és folytatja a párbeszédet. Az EMMI hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljük az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a javaslatunkat .

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok "sztrájkja". A 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból ugyanis mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben 2019. szeptember 2-től két hétig megtagadják az ellátást. Ők az érintett fogorvosok csak 9,6%-át teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak. A tiltakozó fogorvosok többségénél tehát a "sztrájk" jogilag nem értelmezhető, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő.

Véleményünk szerint leginkább csak politikai kampánycélokat szolgál. A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott - vagyis nem közalkalmazott - fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a "szabadságukat".

EMMI

| figorvos sztrájk, EMMI
2019-09-05 13:52:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop