4500 orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását

Rendkívüli közgyűlésen születhet döntés arról, milyen tiltakozó akciót támogat a magyar orvostársadalom, miután a parlament elfogadta az egészségügyi törvény módosítását, ráadásul úgy, hogy a kormány nem vette figyelembe a MOK javaslatait.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Getty Images

Álmos elmondta, az utóbbi napokban felmérést indítottak, és három nap alatt nyolcezer tagjuk reagált. Jelentős többségük szükségesnek tartja a küldöttgyűlés összehívását, emellett 4500 orvos nyilatkozott arról, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseiket felmondják.

A válaszadók kb. harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

A MOK egyelőre nem gyűjti a felmondásokat, most csak a tagság szándékainak felmérése volt a céljuk – mondta az alelnök.

A kamara arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a parlamentnek az egészségügyi törvény szerdán elfogadott módosítását, hogy olyan törvény születhessen, ami mögött valós szakmai konszenzus van.

„A legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott?

A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma. Mi azt is szeretnénk, hogy ahol nem biztosítható a minőségi ellátás, azokat a szolgáltatási helyeket ne tartsuk fenn tovább. Problémát láttunk abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben pluszforrás” – mondta Álmos.

| egészségügyi törvény módosítása
2022-12-08 13:06:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop