2013-tól két emelt szintű érettségi szükséges az orvos- és az állatorvosképzéshez

Két emelt szintű érettségi lesz a "belépő" 2013-tól az orvostudomány három egységes, osztatlan képzésénél (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész), illetve az agrárképzésnél az egységes, osztatlan állatorvosképzésnél - a kabinet vonatkozó döntését a kormany.hu tette közzé csütörtökön.

egyetem, felvételi, orvosképzés | MTI Hírek 2011 ;8
Egy emelt szintű érettségire lesz szükség a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási, valamint a társadalomtudomány szakjain. A felsőoktatási intézmények 2012-től emelt szintű érettségit írtak elő az erdőmérnöki (egységes, osztatlan) és az építész (egységes, osztatlan), valamint az energetikai mérnöki szakokon - olvasható a közleményben.

A tájékoztató szerint a most elfogadott rendelkezések nem érintik a felvételi eljárást, valamint a pontozási rendszert. Ugyanakkor a módosítás a felvételizők számára lehetővé teszi, hogy azok a tanulók, akik középiskolájukban nem két évig tanultak egy természettudományos tárgyat, a két, egy-egy évig tanult tárgyból összeadhassák pontjaikat.

Az új szabályozás biztosítja, hogy a jövőben az idegen nyelven meghirdetett képzésekben is lehet nyelvvizsga-többletpontot számolni. Szintén újdonság, hogy a szociális képzési ágban, valamint az orvos-, és egészségtudományi képzésnél is szerveznek egészségügyi, illetve pályaalkalmassági vizsgát, továbbá nem kötelező jelentkezési feltétel az emelt szintű érettségi vizsga letétele annak, aki 2005 előtt érettségizett, és már van legalább egy felsőfokú végzettsége.

A közlés kitér arra is: a felsőoktatási intézményeknek könnyebbséget jelent, hogy a módosítással a keresztféléves eljárásban 10 nappal meghosszabbodott a döntési határidő, vagyis az Oktatási Hivatal január 15. helyett január 25-ig dönthet a besorolásokról - arról, hogy az érintett hallgató felvehető-e az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe.

A kormányrendelet tartalmazza az éves felvételi eljáráshoz igazodóan módosult alap- és mesterképzési szakok jegyzékét, az elmúlt időszakban akkreditált és indított szakok listáját.
| egyetem, felvételi, orvosképzés
2011-03-28 14:38:59


data-full-width-responsive="true">