Semmelweis Terv - A kórházi szövetség kiegészítéseket javasol

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért alapvetően egyetért a Semmelweis Tervvel, de hat pontban kiegészítéseket javasol a koncepcióhoz - mondta az egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Semmelweis Terv, egészségügy | MTI Hírek 2011 ;8
Csiba Gábor közölte: az alap, az irány jó, de néhány elem hiányzik a koncepcióból, ezeket hat pontban összegezték.

Az egyesület szerint az első ilyen elem az, hogy lakosságarányosan és a szükséglet alapján osszák újra a meglévő forrásokat. Második pontként az egyesület elnöke azt említette, hogy új forrásokat kellene bevonni a rendszerbe. Ennek kapcsán példaként hozta fel az általuk javasolt "hamburgeradó" vagy népegészségügyi termékdíj bevezetését, de szerintük ugyanilyen többletforrás lehetne a rendszerben az alkohol és dohánytermékek többletadója is.

A harmadik pontban, a területi újraelosztás kapcsán azt mondják: pontosan határozzák meg, mely intézmény milyen feladatokat lát majd el a jövőben. A negyedik javaslatuk a feladatok újraelosztásáról szól; ők is helyeslik a Semmelweis Tervben vázolt koncentrációt, de bizonyos tevékenységeket illetően a lakosság közeli ellátást támogatják.

Csiba Gábor azt mondta: az integrációval is egyetértenek, mivel annak számos előnye van a mérethatékonyságtól a rendszerben felszabaduló belső tartalékok kinyeréséig. Az egyesület viszont - ez az ötödik javaslatuk - az integrációt összekötné a harmonizációval.

Olyan feladatmegosztásra van szükség, mellyel felszámolhatóak a felesleges párhuzamosságok - mondta, hozzátéve: intézmények felszámolása nem cél, de szerinte lesz olyan, amely megszűnik.

Az egyesület a hatodik pontban olyan humánerőforrás-politika kialakítását javasolja, amely nemcsak a pénzről szól, hanem egy előmeneteli rendszerről is, amely rangban és fizetésben is jelentkezik. Ennek részét képezhetnék egyebek mellett adókedvezmények, támogatott képzések, a letelepedést segítő kedvezményes kölcsön folyósítása, valamint kitüntetési lehetőségek.

Csiba Gábor kitért arra, hogy a megoldást nem csak az államtól várják; szerintük e kérdés rendezésében a kórházaknak, a tulajdonosoknak, az önkormányzatoknak, a kamaráknak és a szakszervezeteknek is szerepet kell vállalniuk.

Pikó Károly az egyesület alelnöke azt mondta: ha nem történnek meg az intézkedések nagyon hamar, lehet béremelés, de előkerülnek majd más problémák, amelyek a dolgozók távozására adhatnak okot. Példaként említette, hogy a kórházak folyamatosan amortizálódnak, a dolgozók lassan emiatt nem tudják elvégezni feladataikat. Tehát az intézmények fejlesztésével megfelelő munkakörülmények biztosítása is fontos a béremelés mellett - hangsúlyozta.

Pikó Károly szerint a bérfejlesztést egy bruttó 80 ezer forintos emeléssel lehetne elindítani, amely az ország mintegy 100 ezer egészségügyi dolgozójának esetében 80 milliárd forintot jelentene. Ugyanakkor még ez is távol áll a rezidensek követelésétől - tette hozzá.

A kormány elfogadta a Semmelweis Tervet, így elindulhat az egészségügy strukturális átalakítása. A cél a viszonyok rendezése és a várólisták hosszának legalább felére csökkentése. Ennek eléréséhez nyolc térségi egységre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre, míg Budapesten három centrum működik majd.
| Semmelweis Terv, egészségügy
2011-06-03 12:05:38

Web Design & Development Prowebshop