Az étel sója

Valaha fizetőeszközként szolgált, később mesét írtak róla, mára viszont szinte közellenséggé vált: a só létfontosságú a szervezet működéséhez, de mint minden jóból, sóból is megárt a sok.

so, diéta, vérnyomás | InforMed Hírek9   InforMed | Mészáros, K.
Természetesen a só nélkülözhetetlen az életünkben, nélküle ízetlenek lennének ételeink és felborulna a szervezet só-vízháztartásának egyensúlya, de ne vigyük túlzásba fogyasztását

\r\n\r\nSzervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége a normális működése fenntartásához, az ennél nagyobb mennyiség már vérnyomásemelő, érfal károsító hatású, ezáltal növeli a szívinfarktus kockázatát. A többlet nátrium vizet tart vissza a szervekben, szövetekben, erekben, így emeli meg a vérnyomást, aminek a következményeit szerencsére egyre többen ismerik.\r\n
\r\n
\r\nHiába próbáljuk tudatosan csökkenteni a használatát, ha nem figyelünk oda arra, hogy ételeink nagy része rejtett állapotban tartalmaz nagy mennyiségű sót. A feldolgozott élelmiszerek közül nem csak a chipsek, rágcsálnivalók és a gyorséttermek sültjei, hanem a húsok, tejtermékek, konzervek is több konyhasót tartalmaznak, mint gondolnánk. Ezért ételeinket lehetőleg utólag ne sózzuk meg, különösen a nem házilag készítetteket.
\r\n\r\n
\r\nUgyanakkor a nátriumhiányos állapot is veszélyes! Ez főleg nyáron vagy sportolóknál szokott előfordulni, mivel az izzadással nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszítünk. Természetesen ezeket is pótolni kell, nehogy felbomoljon a só-vízháztartásunk egyensúlya. Ennek tünetei a gyengeség, szédülés, hányinger, alacsony vérnyomás.\r\n
\r\n\r\n
\r\n Vérnyomásmérők bő választéka kapható webáruházunkban, a Gyógysegéd.hu-n.\r\n
| só, diéta, vérnyomás
2011-08-08 12:26:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop