Papp Magor: nem a rezidensekkel, hanem az egész orvostársadalommal kell megegyezni

A Magyar Rezidens Szövetség minden olyan ajánlatot megfontol, ami képes az orvosok kényszerelvándorlását érdemben csökkenteni, de nem csak számukra, hanem az egész orvostársadalomnak kell méltó bér- és munkakörülményeket teremteni - reagált a szövetség elnöke vasárnap az egészségügyi államtitkár levelére.

rezidens, bér, felmondás, egészségpolitika | MTI Hírek 2011 ;8
Papp Magor az MTI-nek elmondta: a levélről a sajtóból értesült, részleteit így egyelőre nem kommentálja.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

"Nem a rezidensszövetség akciója az elvándorlás okozója" - hangsúlyozta Papp Magor. Egyetlen kollégát sem kérnek arra, hogy hagyja el az országot, csak azt kérik, hogy ezek között a "méltatlan" körülmények között néhány hónapra, amíg nem történik érdemi változás, függesszék fel részvételüket az ellátórendszerben.

Kiemelte: ismerik az ország nehéz gazdasági körülményeit, közben azonban azt látják, hogy a költségvetésben tízmilliárd forintot lehet találni például egy klubcsapat stadionjának építésére. Ezért úgy gondolják, fontosabb lenne felszámolni azt a helyzetet, amelyben mintegy tízmillió állampolgár kényszerül méltatlan körülmények között igénybe venni az egészségügyi ellátórendszert, és több mint százezer egészségügyi dolgozó kénytelen méltatlan körülmények között dolgozni.

"Itt az ideje, hogy az egészségügy presztízsét helyreállítsuk, és ezzel a drámai mértékű orvoselvándorlást megfékezzük" - szögezte le Papp Magor. Ehhez meg kell találni azokat a forrásokat, amely alkalmas az egészségügy összeomlásának megakadályozására. Ha erre alkalmas intézkedés születik, akkor a rezidensszövetség azonnal fel fogja függeszteni az akcióját - tette hozzá a rezidensszövetség elnöke.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy még ezen héten megkeresi a rezidenseket azokkal a javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön.

Vasárnap a Kossuth Rádióban az államtitkár azt mondta: baráti hangú levelében az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek. Úgy fogalmazott: ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.
| rezidens, bér, felmondás, egészségpolitika
2011-10-02 20:51:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop