Magyar Nemzet - Egyeztetnének a háziorvosok

Elfogadhatatlannak tartják a jövő évi költségvetést a háziorvosi szakmai szervezetek, az ugyanis reálértéken csökkenő finanszírozást jelentene nekik, és mivel szerintük a praxisok már így is a teljesítőképességük határán állnak, azonnali egyeztetést sürgetnek - írta a Magyar Nemzet kedden.

Nyílt levélben fordult Szócska Miklós államtitkárhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége, amelyben 11 kérdést tett fel a 2012-es költségvetés kapcsán, egyebek között azt firtatva, miért nem jelenik meg legalább a 2011 és 2012. évi GDP-növekedés és infláció mértékével megegyező bővülés az egészségügy költségvetésében - írta a lap.

A költségvetési törvényjavaslat szerint a háziorvosok az ideivel megegyező, 81 milliárd forintos finanszírozásra számíthatnak jövőre, ami reálértéken csökkenést jelent, miközben növekvő költségeket, adóterheket kellene kigazdálkodni a pénzből. Ez a szövetség szerint növelheti a háziorvosok elvándorlását, a pályaelhagyást.

Hasonlóan vélekedik a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szervezet is, amely ugyancsak levélben fordult az államtitkárhoz. Mint Borsi Éva, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, azonnali egyeztetést tartanak szükségesnek a háziorvosi praxisok finanszírozásának elodázhatatlan emeléséről.
| egészségpolitika, háziorvos, finanszírozás
2011-10-06 07:19:47

Web Design & Development Prowebshop