Közös érdekvédelmi szervezetbe tömörültek a V4-ek orvosszakszervezetei

A betegek biztonságának és az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért a jövőben közösen lépnek fel, és akár összehangolt sztrájkokat is szervezhetnek a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar orvosszakszervezetek - jelentették be a kétnapos munkaértekezletük után szombati sajtótájékoztatón a V4-ek orvosszakszervezeteinek képviselői Visegrádon.

egészségügy, orvos, szakszervezet, sztrájk | MTI Hírek 2011 ;8
A közös célokat, és az ezek eléréséhez szükséges szakszervezeti eszközöket az úgynevezett Visegrádi chartában rögzítették; a dokumentumot a négy ország orvosszakszervezeteinek vezetői a sajtótájékoztató végén látták el kézjegyükkel.

A visegrádi négyek (V4)orvos-érdekvédelmi szervezetei azért kényszerülnek tevékenységük összehangolására, hogy kormányaikkal szemben hatékonyabban élhessenek a nyomásgyakorlás eszközével - hangzott el a charta megalkotásának előzményéről.

"Nem vagyunk hajlandók tovább tolerálni a jelenlegi helyzetet" - jelentette ki Ryszard Kijak, a lengyel orvosszakszervezet általános elnökhelyettese. Hozzátette: a volt kommunista országok nem a nyugati példát követték az egészségügyi rendszerek átalakításakor, ami hátrányos és veszélyes következményekkel járt a betegekre és a munkavállalókra.

A szakszervezetek célja egyebek mellett, hogy országaikban a kezdő orvosok minimálbére (ügyeletek nélkül, heti 40 órás munkaidőt figyelembe véve) a nemzetgazdasági átlagbér másfélszerese, a szakorvosok minimálbére az átlagbér háromszorosa legyen. Követelik továbbá, hogy a túlmunka szabályait az európai munkaidő-direktívához igazítsák és azt is, hogy a létszámhiányt ne a munkavállalók terheinek növelésével orvosolják.

A V4-ek céljai között szerepel továbbá az orvos-szakszervezeti jogok elismertetése, a kórházak és szakrendelők tulajdonosi formától független, egyforma kezelésének elérése, illetve az, hogy az orvosi szolgáltatásokért az egészségügyi intézményeknek fizetett díj összhangban legyen a valós költségekkel.

E célok érdekében a Visegrádi charta szerint a négy szakszervezet akár közös felmondási akcióval, szükség esetén orvossztrájkkal is nyomást gyakorolhat a V4-ek kormányaira. Szorgalmazzák az orvosok munkáját korlátozó egyes előírások aprólékos betartását, és döntöttek egy közös jogi iroda felállításáról is.

A sajtótájékoztatón felszólaló szakszervezeti vezetők egyetértettek abban, hogy meg kell állítani az orvosok elvándorlását (Csehországban például négyezren helyezték kilátásába távozásukat), továbbá abban, hogy itt az ideje a rendkívül méltánytalan bérek rendezésének.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a charta megalkotásának jelentőségéről, illetve a jövőbeni rendszeres egyeztetésekről is szólt, majd bejelentette, hogy a kétnapos munkamegbeszélésen három nyilatkozatot fogadtak el. Közöttük van a V4-ek nyilatkozata, amely támogatja az Élhető Magyar Egészségügyet mozgalmat. Az MTI rendelkezésére bocsátott dokumentumban a szakszervezeti vezetők egyebek mellett arra kérik a magyar kormányt, hogy a betegek ellátásának biztonsága és a kollégák megélhetése érdekében kezelje kiemelt feladatként az egészségügyben kialakult krízis megoldását, és biztosítsa az orvosoknak a szülőföldjükön maradás feltételeit.
| egészségügy, orvos, szakszervezet, sztrájk
2011-11-06 23:51:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop