Reklámkampánnyal tiltakoznak a bécsi orvosok az elektronikus betegkarton ellen

Hevesen ellenzi a bécsi orvosi kamara az egészségügyi minisztérium tervét, hogy egységes elektronikus nyilvántartást vezessenek a betegadatokról. Bírálataiknak egy hirdetési kampánnyal próbálnak nagyobb nyomatékot adni.

Az elektronikus társadalombiztosítási kártyát (e-card) 2005-ben vezették be Ausztriában, s április óta tart egy elektronikus receptnyilvántartó rendszer (E-Medikation) próbaüzemmódja is. Az elektronikus igazgatási rendszer újabb lépcsőfokát a terv szerint az Elektronikus Egészségi Aktának (ELGA) nevezett rendszer jelentené.

Az ELGA segítségével minden ellátóhelyen és gyógyszertárban lehívhatóak lennének a beteg máshol készült leletei és az is, hogy melyik orvos milyen gyógyszert írt fel addig neki. A szaktárca érvei szerint így elkerülhetők lesznek a felesleges többszöri vizsgálatok és az, hogy feleslegesen kapja meg a beteg mástól is ugyanazt a receptet.

Az ELGA-ról szóló törvény előkészítése még tart, a rendszert 2017-ben helyeznék véglegesen üzembe.

Ahogy már a receptnyilvántartási rendszer előkészítése során is, ezúttal is erős ellenállással szembesül Alois Stöger (Osztrák Szociáldemokrata Párt) egészségügyi miniszter. Az ellenzék egyöntetű elutasítása mellett egyelőre hiányzik a törvény mögül a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatása is, a leghevesebben azonban a bécsi orvosok tiltakoznak ellene.

A kamara fővárosi tagszervezete adatvédelmi aggályokat hangoztat, vitatja a tervezett rendszer hasznosságát, és csütörtök óta feltűnő hirdetési kampányt folytat az ELGA ellen a napilapokban.

Ruhátlan, magukat csak kezükkel takaró embereket ábrázoló hirdetéseik szlogenje szerint az ELGA-ra a pácienseknek "a gatyája is rámegy", s "lemezteleníti" őket mások előtt. Az orvosok szerint mivel az ELGA-hoz összesen százezer egészségügyi dolgozó fér hozzá, "tágra nyitja a kaput a központi adatlopás előtt", ráadásul feleslegesen emészt fel eurómilliókat.

Stöger csütörtökön, a tervezet első részletes ismertetésekor elutasította a bírálatokat. A szaktárca számításai szerint az ELGA költségei megtérülnek majd. A kiadásokat a beindításig, vagyis 2017-ig összesen 130 millió euróra tervezik, ezután évente 18 millió euró fenntartási költséggel számolnak. A miniszter vitatta azt is, hogy a betegek adataihoz illetéktelenek hozzáférjenek. Hangsúlyozta, hogy az adatokat továbbra sem központilag, hanem az egyes vizsgálatok helyén tárolják majd. Csak a beteg elektronikus társadalombiztosítási kártyájával lehet majd lehívni azokat, és a páciensek egy internetes portálon ellenőrizhetik, hogy ki, mikor és milyen céllal kérdezte le az adatokat. A kártya tulajdonosa bizonyos "érzékeny" adatokat - így például AIDS-betegségre vagy mentális betegségre vonatkozókat - letilthat.

A minisztérium célzott arra is, hogy véleményük szerint anyagi okai is lehetnek az orvosok ellenállásának. Az ELGA az orvosok számára nem jelent többletkiadást, ezzel szemben bevételeik csökkenhetnek a kevesebb vizsgálat miatt - jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón az illetékes osztályvezető, Clemens Martin Auer. Auer annak a gyanújának is hangot adott, hogy a jövőre esedékes kamarai választások állhatnak a heves ellenállás hátterében.
| elektronikus betegkarton, egészségpolitika
2011-11-07 22:34:59

Web Design & Development Prowebshop