Már érzékelhető a gyógyszerhiány

Megindult a dominóhatás a gyógyszerellátásban, a patikák mellett eladósodtak a nagykereskedők is, így már csak fizetés ellenében szállítanak a kórházaknak - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A biztonságos betegellátás érdekében a gyógyszerkassza 83 milliárdos lefaragása miatti árrés kiesést a kis- és nagykereskedőknek is vissza kellene pótolni.

A lap szerint drámai helyzet alakulhat ki a betegek gyógyszerellátásában. Sok patika - elsősorban a drága készítményeknél - egyik napról a másikra képes csak megrendelni az aktuálisan szükséges orvosságot a nagykereskedőktől, így a betegnek többször is vissza kell mennie a patikába. A lapnak Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke egyebek között a patikák alulfinanszírozottságát sorolta azon okok közé, amelyek miatt nem tudnak készletezni, így a nagykereskedőknek naponta akár többször is, rövid határidővel kell szállítani a betegek számára megrendelt gyógyszereket.

Tavaly a nagykereskedők évi 9-10 milliárd forint utólagos árengedményt nyújtottak a patikák számára, ami tetemes összeg, hiszen a 2400 gyógyszertár adózott eredménye mindössze 7,9 milliárd forint volt. Mára azonban nagykereskedelem kritikus helyzetbe került, hiszen a patikák kintlévősége 70 milliárd felett van, ebből a lejárt számlák összege 18 milliárd. Tetézi a terheket, hogy az alulfinanszírozott kórházaknál is 10-12 milliárdra nőtt a lejárt gyógyszeradósság állomány.
| egészségpolitika, gyógyszerellátás, gyógyszerhiány, finanszírozás
2011-11-10 22:56:27

Web Design & Development Prowebshop