Megalakult a hetedik magyar szakszervezeti konföderáció, az MSZ EDDSZSZ

Azonnali kormányzati tárgyalást követelve szombaton két szervezet megalapította a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

egészségügy, szakszervezet, MSZ EDDSZSZ | MTI Hírek 2011 ;8
Az MSZ EDDSZ és az MDESZSZ - a Veszprém megyei kórház szakszervezete - által alapított új konföderáció Budapesten tartott alakuló ülése után Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke, a konföderáció egyik alapítója az MTI-nek azt mondta: első lépésként a 2004. évi sztrájkköveteléseik azonnali, közvetlen kormányzati megtárgyalását kezdeményezik, mielőtt "véglegesen összeomlik az egészségügyi és szociális ellátás".

Cser Ágnes kifejtette: sem a SZEF, sem a Liga nem képviselte megfelelően érdekeiket például a kötelező kamarai tagság visszaállítása ügyében. Felidézte, hogy Gaskó István, a Liga elnöke levelében aggodalmát fejezte ki az új szövetség alakulása miatt, szerinte ugyanis - a Ligával ellentétben - ez az új konföderáció nem tud majd hatékony érdekérvényesítési tárgyalásokat folytatni. Gaskó István még azt is felajánlotta, hogy a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kifizeti az MSZ EDDSZ tagok jövő évi tagdíját, ha a Ligában maradnak - mondta Cser Ágnes.

"Rendszerváltást sürgetünk a magyar szakszervezeti mozgalomban" - fogalmazott Cser Ágnes, hozzátéve: azért hozták létre ezt az új szövetséget, mert az általuk képviselt munkavállalók helyzete tragikus.

Hiába írt korábban leveleket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, ők nem akartak tárgyalni vele - mondta. A most létrehozott "hatékony, erős és szakmailag felkészült" szakszervezeti konföderációnak viszont kiemelt célja, hogy tárgyaljanak arról, azt a kevés pénzt, ami van hogyan lehet tisztességesen és igazságosan szétosztani - ismertette.

Cser Ágnes szerint az sem volt igazságos döntés, hogy most 42 ezer "frontvonalasnak" adnak háromhavi pótlékot. Miért nem kap a pénzből, az, aki az igazi frontvonalban dolgozik, vagyis a védőnő, akinek egyedül kell kimennie a "gettós területekre"?- tette fel a kérdést.
| egészségügy, szakszervezet, MSZ EDDSZSZ
2011-12-19 09:38:36


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.


Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).