Papp Magor: Réthelyi Miklósnak a betegek biztonságos ellátása érdekében kellene cselekednie

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek "a megalapozatlan vádak megfogalmazása helyett inkább a betegek biztonságos ellátása érdekében" kellene cselekednie.

egészségpolitika, rezidens, bér, felmondás | MTI Hírek 2011 ;8
Papp Magor az MTI-hez kedden eljuttatott sajtónyilatkozatban reagált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vasárnapi közleményére, amelyben azt írták: Réthelyi Miklós megdöbbenéssel értesült arról, hogy fiát a szövetség elnöke "saját politikai céljainak elérésére, az egészségügy helyzete körüli öncélú hangulatkeltésre használja fel". Egyúttal leszögezték, a miniszter egyetlen családtagja sem helyezett letétbe semmilyen felmondási nyilatkozatot.

Az MRSZ elnöke ennek kapcsán azt írta: sajnálatosnak tartják, hogy a nemzeti erőforrás miniszter azelőtt tett "személyeskedő hangvételű nyilatkozatot", hogy előzetesen tájékozódott volna a rezidens szövetség sajtótájékoztatóján ténylegesen elhangzottakról.

Papp Magor kiemelte: az MRSZ múlt pénteki sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy "2012-ben a miniszter úr fia is külföldre készül távozni"; azt nem említették, hogy ezzel egy időben letétbe helyezte volna a felmondását.

Papp Magor szerint eredeti felvetését a miniszter nem is cáfolta meg. Ugyanakkor hozzátette: szomorúnak tartják a miniszter fiának szándékát, mivel úgy vélik: "személyében egy újabb kiváló szakember távozhat külföldre, akit humánus természete és hallgatóbarát oktatási stílusa miatt sok fiatal kolléga példaképének tekint".

Az MRSZ vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: Réthelyi Miklóstól, az ágazatért felelős minisztertől "másfél évi tétlenséget követően, hasonló vehemenciájú reakciót várunk el az állampolgárok biztonságos ellátásának megvalósítása és az orvosok kényszerelvándorlásának a megállítása érdekében is". Mint írta: érthetetlen, hogy Réthelyi Miklós a nyilatkozatában említésre sem méltatta az ugyanezen sajtótájékoztatón bemutatott, tízmillió állampolgár egészségügyi ellátáshoz való hozzáférési esélyeit bemutató betegbiztonsag.blog.hu adatait, amelyekből kiderül, hogy napjainkban Magyarországon a betegek szakellátáshoz való hozzáférése "jelentősen korlátozódik, sérül".

Mindezek fényében a Magyar Rezidens Szövetség arra kéri Réthelyi Miklóst, hogy "foganatosítson olyan intézkedéseket, amelyek megnyugtató módon képesek rendezni a betegellátás biztonságát és az orvosok hiányát" - írta Papp Magor a sajtónyilatkozatban.

Az MRSZ elnöke múlt pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, a Magyar Rezidens Szövetség formabontó honlapot indított annak érdekében, hogy bemutassa az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait, amelyek a szervezet szerint már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását.

Papp Magor arra is kitért: az "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.
| egészségpolitika, rezidens, bér, felmondás
2011-12-23 07:14:46
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop