Csökken a kórházi orvosok száma Csehországban

Csökkentik a kórházi orvosok számát Csehországban. Leos Heger egészségügyi miniszter rendelete alapján minden 30 ágyas kórházi osztályon megszüntetnek fél orvosi helyet, ami országosan mintegy ezer orvosi hely megszüntetését jelenti - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán.

Csehország, egészségügy, orvosok | MTI Hírek 2012 ;9 | Kokes, J.
Az új rendeletet még véleményezik, majd április elsején életbe lép. A miniszter, aki korábban takarékossági intézkedéseket foganatosított a gyógyszergazdálkodás, a drága műszerek használata és a kórházi ágyak száma terén, most személyi ügyekben is lépett - mutat rá a lap. "A döntés kompromisszum az egészségügy lehetőségei, valamint az egészségügy finanszírozásának lehetőségei között" - áll a rendeletben. A cseh kórházakban mintegy hétezer orvos dolgozik.

A miniszter döntése ellentétben van az orvosi szakszervezetek akaratával, akik a tavaly tavasszal véget ért "Köszönjük, távozunk" nevű tiltakozó akciójuk során éppen a kórházi orvosok számának növelését követelték. A nagy társadalmi visszhangot kiváltó akció kompromisszumos megállapodással ért véget az orvosi szakszervezetek és a kormány között.

"Az orvosok szerették volna azt a látszatot kelteni, hogy kevesen vannak, hogy ezáltal növekedjen az áruk. A miniszter döntése következtében azonban rugalmasabbá válik a munkapiac, ami az egészségügy terén újdonság" - tolmácsolta a lapnak a tárca véleményét Petr Nosek szóvivő.

A kórházak számára a rendelet anyagi megtakarítást jelent. "A rendelet alapján kevesebb lesz az ügyelet, a túlóra, ami számunkra kiadáscsökkentést jelent" - állítja Miloslav Ludvík, a prágai Motol kórház igazgatója.

Az ügyeletek idejének csökkentését korábban az orvosok is követelték. A lap rámutat: az ügyeletek csökkentése az orvosok számára kevesebb pénzt is jelent, így megtörténhet, hogy a változások jövőben végül is kevesebbet fognak keresni, mint eddig. Az alapbérük ugyan emelkedik, de az ügyeletekért eddig ennél sokkal több pénzt vettek fel az orvosok.

Az orvosi szakszervezeteknek az új miniszteri rendelet nem tetszik, azt állítják, hogy erre elsősorban a páciensek fizetnek rá. "A kevesebb orvos lényegében rosszabb kezelést jelent, s az emberéletekben is kár eshet" - jelentette ki Milos Voleman, a prágai Vinohrady kórház sebésze.
| Csehország, egészségügy, orvosok
2012-01-11 11:04:03
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop