Egészségügyi államtitkárság: folyamatos az egyeztetés a betegszállítókkal

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkársága folyamatosan egyeztet a betegszállítók és mentők képviselőivel a biztonságos betegszállítás érdekében.

Az államtitkárság így reagált kedden az MTI megkeresésére annak kapcsán, hogy előző nap a Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) azt közölte: ismét a Nefmihez és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordulnak segítségért, mert működésük az év eleji gázolajár-emelkedés miatt "végképp ellehetetlenült". Mint írták: bíznak a minisztériumok támogatásában, mert a hiányzó anyagi források biztosítása nélkül leállhat a betegszállítás.

Az egészségügyi államtitkárság kiemelte: az elmúlt év során bekövetkezett üzemanyag-drágulás ellentételezéseként az ágazati vezetés előbb 2011 nyár elején 432 millió forint gyorssegéllyel támogatta a betegszállítókat és mentőket, majd az év utolsó napjaiban újabb félmilliárd forintot juttatott az Országos Mentőszolgálatnak és a betegszállítóknak a mentés és betegszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében.

A betegszállítók hétfőn azt közölték: a Nefmi által tavaly két alkalommal a többletköltségek fedezésére nyújtott támogatás csak 50 százalékban fedezte a tényleges kiadásaikat. A hiányzó összeget a gépjármű-amortizáció pótlására szánt pénzből és hitelekből kellett fedezniük, de ez hosszú távon nem folytatható - írták, hozzátéve: a betegszállító szervezeteknek hitelre nincs további lehetőségük és a gépkocsik állapota is aggasztó.

Az egyesület számításai szerint a 2012. évi szükséges kompenzáció a tavalyi elmaradással együtt 800 millió forint. Ugyanakkor azt látják, hogy az idei büdzsé nem irányozza elő a többletköltségek fedezetét a betegszállítóknak, ezért fordultak ismét segítségért a Nefmihez.
| egészségügy, betegszállítók, betegszállítás
2012-01-18 00:41:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop