OEP: tételes elszámolásúvá válik kilenc biológiai gyógyszer

Február 1-jei hatállyal kilenc úgynevezett biológiai gyógyszer a tételes elszámolású gyógyszerek körébe kerül, a betegek ezentúl a készítményeket a felírás helyén, a kórházban ingyen kapják meg - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI-vel.

Az "egyes autoimmun kórképek kezelésére alkalmazott biológiai készítmények" közbeszerzési eljárását szerdán folytatta le az OEP.

Mint emlékeztettek, az elmúlt év végén hozott miniszteri rendelet a korábban vényre kiváltható készítmények közül kilenc úgynevezett biológiai gyógyszert február elsejei határidővel átsorolt a tételes elszámolású gyógyszerek körébe. Ezek a gyógyszerek a reheumatoid arthnitis, a psoriasis, a crohn-betegség súlyosabb formáiban alkalmazott készítmények, amelyek felírása eddig is csak a kórházakban történhetett - írták.

A változásnak köszönhetően a betegek ezentúl a gyógyszereiket a felírás helyén, a kórházban kapják meg, ráadásul a továbbiakban térítési díjat sem kell fizetniük értük - tették hozzá.

A közlemény szerint az intézkedés célja egyrészt az volt, hogy a változás következtében az orvosok pontosabban tudják nyomon követni betegeik állapotának változását, a gyógyszerek hatását, a betegek pedig kényelmesebben, a kezelés helyén jussanak hozzá a gyógyszereikhez.

Az OEP azt is kiemelte: a tárgyalások során a biztosító elérte, hogy a több millió forint éves kezelési költségigényű, betegségben szenvedő mintegy 6-7 ezer rászoruló részére a továbbiakban is biztosítani tudja a zavartalan ellátást.
| autoimmun betegség, biológiai terápia, gyógyszer, finanszírozás, OEP
2012-01-18 22:56:54

Web Design & Development Prowebshop