Általános sztrájk lesz hétfőn Belgiumban

Általános sztrájkot tartanak Belgiumban hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.

A belga sajtó legfrissebb jelentései szerint az országban a közlekedésben és a közintézmények munkájában súlyos fennakadások várhatók az új kormány takarékossági és reformprogramja miatt tiltakozó szakszervezeti akció következtében.

A vasúti közlekedésben a sztrájk vasárnap estétől hétfő késő estig tart. Egyetlen szerelvény sem közlekedik, beleértve a nemzetközi vonatokat is.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren szintén fennakadásokra számítanak, de a legtöbb hétfői járatot vasárnap kora estig nem törölték. Más belga repülőtereken a teljes leálláshoz közeli helyzetet jeleznek előre.

A tömegközlekedés Brüsszelben és a vidéki területeken is kiszámíthatatlannak ígérkezik, az előrejelzések minimálisra jósolják az esetleg közlekedő járatok számát. A tiltakozás keretében a szervezők helyenként az utak forgalmát is korlátozni tervezik, az eleve megnövekvő személyautó-forgalomban emiatt számtalan torlódás várható.

Mindez szervezési nehézségeket okozhat az uniós tagországok
állam- és kormányfőinek találkozójával kapcsolatban. Az ülést mindazonáltal a tervek szerint az előzetes programnak megfelelően megtartják hétfő délután.

Részleges vagy teljes leállás várható az iskolákban, postaszolgáltatásban, de a törvényes kereteken belül tiltakozó megmozdulást tartanak a kórházakban, valamint a tűzoltók és a rendőrség körében is. Sztrájkol a közszolgálati média egy része is.

A hét végi sajtónyilatkozatok szerint a szakszervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva nem csupán szigorú takarékossági intézkedésekről döntött, hanem hosszabb távra szólóan gyengített a szociális biztonság számos elemén is, beleértve az előnyugdíjazás rendszerét, a munkanélküliek segélyezését és az egészségügyi ellátás költségeit. A kormány szerint viszont a sztrájknak nincs értelme, mert a vitatott intézkedések egy elengedhetetlen reformprogram részei.
| általános sztrájk, közszalkalmazott, EU
2012-01-30 04:09:49
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop