OGY - Láng Zsolt: csak a háziorvosokat illesse meg az építményadó-mentesség!

Csak az önkormányzatok területi ellátási kötelezettsége körében eljáró háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és fogorvosokat részesítené építményadó-mentességben a fideszes Láng Zsolt, aki erről szóló módosító indítványával frakciótársa, Kósa Lajos előterjesztésén változtatna.

Kósa Lajos mintegy két hete terjesztett be javaslatot a helyi adókról szóló törvény módosítására azt kezdeményezve, hogy újra mentesüljenek az építményadó alól az egészségügyi intézmények céljára szolgáló helyiségek is. (Jelenleg a helyi építményadó alól a szükséglakások és állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló, illetve tároló épületek mentesülnek.)

A Kósa Lajos által július 1-jétől alkalmazni javasolt szabály értelmében azon szervezetnek, vállalkozásnak, amely állami vagy önkormányzati feladatellátás keretében járó- vagy fekvőbeteg-ellátást, megelőző, szűrő-, illetve diagnosztikai vizsgálatot, gyógyító célú vagy más egészségügyi beavatkozást, utókezelést, rehabilitációt, mentőszolgálatot végez, nem kellene helyi építményadót fizetnie. Ezek adómentessége január 1-jével szűnt meg.

Láng Zsolt ehhez kapcsolódó módosító indítványának indoklásában azzal érvel, nehezen értelmezhető, hogy mit is kell érteni "állami vagy önkormányzati feladatellátás keretében" végzett egészségügyi tevékenység alatt, ráadásul az eredeti szövegből "– ellentétben az indítvány céljával – az is következne, hogy mentes lenne azon magán egészségügyi vállalkozások helyisége is, amelyek olyan egészségügyi szolgáltatást (is) nyújtanak, ami egyébként az állami önkormányzati feladatellátás keretébe tartozik vagy tartozhat". Szerinte a törvényjavaslatban előirányzott építményadó-mentesség – az egészségügyi alapellátást végzők működését elősegítendő – csak az önkormányzatok területi ellátási kötelezettsége körében eljáró háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és fogorvosokat kellene, hogy megillesse, kizárólag az alaptevékenységükhöz használt ingatlanaik után.
| háziorvosok, építményadó, építményadó-mentesség
2012-03-13 13:07:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop