Magyar Nemzet - Eltűnik a magyar piacról az Egis díjnyertes gyógyszere

Az Egis szívgyógyszere megkapta ugyan a Magyar Innovációs Nagydíjat pénteken a parlamentben, a gyártó mégis megszünteti a gyógyszer magyarországi forgalmazását, miután az OEP megvonja a termék tb-támogatását - írja a szombati Magyar Nemzet.

Egy jogszabály szerint az OEP megvonja azoknak a készítményeknek a tb-támogatását, amelyek 30 százalékkal többe kerülnek az adott csoporton belüli, azonos hatóanyagú referenciakészítménynél. Hodász István, az Egis vezérigazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy a gyógyszer árát eddig 48 százalékkal csökkentették, és ahhoz, hogy megtarthassák a tb-támogatást újabb 48 százalékkal kellett volna mérsékelni azt. Ezen az áron azonban, a magyarországi adó- és járulékterhek mellett nem lehet a terméket előállítani, ezért döntöttek úgy, hogy csak külföldön forgalmazzák a gyógyszert - tette hozzá.

Hodász István megérti ugyan a takarékoskodásra irányuló kormányzati szándékot, de úgy véli: számtalan olyan megoldást lehetett volna választani, amely nem a magyarországi gyártókat, munkaadókat érinti kifejezetten hátrányosan - írja a lap.

Az OEP azt közölte: az Egisnek a vakliciten a többi gyártóhoz hasonlóan lett volna módja az árcsökkentésre, de nem élt a lehetőséggel.
| szívbetegség, gyógyszer, ár, egészségpolitika
2012-04-02 01:22:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop