Kormányszóvivői Iroda: a kormány mindent megtesz a betegszállítókért

A Kormányszóvivői Iroda álláspontja szerint nem igaz, hogy forrásokat vonnának el a betegszállítástól, a kabinet több lépést tett azért, hogy a "tarthatatlan" helyzet megoldódjon.

Az iroda ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Garai István (MSZP), az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja csütörtöki közleményében arról írt: a Miniszterelnökség és a minisztériumok együtt 800 millió forintot költöttek 2010 óta jogi szolgáltatásokra, miközben a betegszállításból 800 millió forint hiányzik. Az MSZP szerint "ez jól mutatja az Orbán-kormány nemzetpolitikáját".

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a betegszállítás teljes körű irányítását a jövőben az Országos Mentőszolgálat veszi át, így hatékony és átlátható rendszer jön létre. Korábbi intézkedéseket sorolva közölték, hogy 2011 tavaszán a kormány az üzemanyagár-emelkedés kompenzálására 432 millió forinttal támogatta a betegszállítókat és a mentőket, 2011 decemberében az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók további 500 millió forint többlettámogatást kaptak a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében.

Álláspontjuk szerint ezért "megalapozatlanok az MSZP rágalmai", amelyek szerint a minisztériumok külső jogi szolgáltatásokra fordítandó költségvetési kiadásai forrásokat vonnának el a betegellátástól, betegszállítástól. Hozzátették, hogy a korábbi, pazarló működés megszüntetése érdekében a kormány tényfeltáró vizsgálatok lefolytatásáról is döntött.

A Népszava csütörtöki számában Bíró Ferencre, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnökére hivatkozva azt írta, hogy 800 millió forint hiányzik a betegszállító cégek költségvetéséből, ekkora lenne a 2012. évi kompenzáció összege a tavalyi elmaradással együtt.
| egészségpolitika, betegszállítás, finanszírozás
2012-04-12 20:50:54

Web Design & Development Prowebshop