Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről

Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Az Országgyűlésben valószínűleg jövő hétfőn lesz a zárószavazása annak törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május elsejével állami kézbe kerülnek - jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.

kórház, államosítás, egészségügy | MTI Hírek 2012 ;9
Mint mondta, bíznak abban, hogy a javaslatot hétfőn megszavazza az Országgyűlés, május elsejével átvehetik az érintett intézményeket, és július elsejével elindulhat az egészségügyi fekvőbeteg-ellátás új rendszere.

Török Krisztina hozzátette: a központi, állami kézbe kerülő intézmények listája két részre osztható, ezen 53 plusz 14 intézmény van.

Az első csoportba tartoznak azok a kórházak, amelyeknek a tulajdonosa, fenntartója lesz az állam. A második csoportnál magát a szolgáltatót nem veszi át az állam, csak az intézmények által bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó és ingatlan vagyon kerül központi fenntartásba. Mint a főigazgató felidézte, 2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket vette át az állam.

Májustól az összes fekvőbeteg-, majd 2013 januárjától az összes járóbeteg-ellátó intézmény fenntartójává válik a GYEMSZI. Török Krisztina megjegyezte: több, májusban állami kézbe kerülő városi kórházban már most kritikus az eladósodottság mértéke, néhol működési támogatásokat is elvontak az intézményektől.

A következő időkben - "hacsak nem történik valami csoda" - nem lesz több pénz az egészségügyben - mondta. Ezért mindenképpen növelni kell a hatékonyságot. Ehhez a forrásokat úgy kell elosztani, hogy közben mind a működésből, mind a központi közbeszerzések révén minden hatékonysági tartalékot kiaknázzanak. Az egységes irányítás révén amit lehet, központilag szereznek majd be: gyógyszert, földgázt, áramot - sorolta a főigazgató.

A cél, hogy minél több forrás maradhasson az intézményeknél, hogy az ágazatban dolgozók bérére fordíthassák. Mindeközben a GYEMSZI számára a legfontosabb a biztonságos betegellátás. Az intézmény legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az egészségügyben a szolgáltatás színvonala emelkedjen - hangsúlyozta Török Krisztina.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló javaslatát, ennek értelmében május elsejével az összes önkormányzati fekvőbeteg-ellátó intézményt átvenné az állam. A javaslat indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával.

Ennek érdekében - a tervezett három helyett - két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket.
| kórház, államosítás, egészségügy
2012-04-19 13:03:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop