Fokozatosan vezetik be a kórházak központosított gyógyszerközbeszerzését

Az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT) titkára szerint fontos az országos közbeszerzés, de ez nem jelenti azt, hogy az év végére valamennyi hatóanyagra vonatkozóan országos közbeszerzés lesz érvényben. Hankó Balázs egy csütörtöki, budapesti konferencián azt mondta: a rendszert előbb egy kisebb, de jól definiált hatóanyagkörben tesztelik, majd fokozatosan terjesztik ki.

egészségügy, gyógyszer, kórház | MTI Hírek 2012 ;9
Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke, az OGYTT társelnöke a központosított gyógyszer- és orvostechnikai közbeszerzésről szóló tanácskozáson kiemelte: tevékenységük kezdetén még nem látták, hogy a Széll Kálmán Terv rá fog nehezedni a gyógyszerkasszára. Jelenleg minden innovatív, hatékonyságot növelő módszert be kell vetniük annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrásokból biztosítsák a leggazdaságosabb és a legbiztonságosabb gyógyszerellátást - tette hozzá.

Az egyik ilyen intézkedés, amelynek révén az államtitkárság jelentős megtakarításokra számít, a kórházak központosított gyógyszerközbeszerzése. Ebben jelentős szerepe lesz az OGYTT-nek, amely a közelmúltban tartotta alakuló ülését. A gyógyszerterápiás tanács legfőbb feladata az lesz, hogy kialakítson egy egységes országos kórházi gyógyszeralaplistát, emellett szakmai és gazdasági szempontok alapján folyamatosan elemzi és értékeli a kórházi gyógyszerfelhasználást, s az országos kórházi gyógyszerközbeszerzések szakmai előkészítéséért és értékeléséért is felel majd - ismertette Beneda Attila.

A központosított gyógyszer-közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), azon belül is az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. lesz felelős.

Drexler Donát a cég vezérigazgatója kifejtette: a zrt. gazdasági társaság, de 100 százalékban állami tulajdonban, a GYEMSZI fenntartása alatt áll. Ennek megfelelően nem a profitra törekednek, a közbeszerzési eljárások során a cél a maximális verseny kialakítása az ellátásbiztonság garantálásával.

Mint elmondta, a tervek szerint az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. négy területen fejtene ki gazdasági tevékenységet, az egyik az egészségügyi centralizált közbeszerzések lefolytatása. Ehhez kapcsolódóan már dolgoznak a központosított közbeszerzés modelljén, valamint az érintett termékek és szolgáltatások körének meghatározásán.

A közbeszerzések mellett a zrt. értékesítéssel is foglalkozna, szerepet vállalna az ágazati informatikában, továbbá bekapcsolódna és "igen aktív" szerepet vállalna az egészségturizmusban is. Mindezt annak érdekében tenné, hogy teljesítsék a legfontosabb feladatot: az ellátórendszer piacképességének a fenntartását - közölte Drexler Donát.
| egészségügy, gyógyszer, kórház
2012-04-19 17:39:58

Web Design & Development Prowebshop