Az ápolók egy év haladékot adtak a kormánynak bérük rendezésére

A Magyar Ápolási Egyesület egy év haladékot adott a kormánynak az ápolói bérek felzárkóztatására - közölte Bugarszki Miklós, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

egészségügy, bér | MTI Hírek 2012 ;9
Mint kifejtette, az egyesület II. országos kongresszusa egészségpolitikai fórum keretében megvitatta az ápolás, a szakdolgozók jelenlegi helyzetét. Megállapították, hogy a béremelés ellenére az ápolók bérpozíciója az ágazaton belül romlott, az általuk korábban megfogalmazott nehézségek, kedvezőtlen hatások az egészségügyi államtitkárság és az egyesület közötti együttműködés következtében csökkentek, de továbbra is fennállnak - áll a közleményben. A Magyar Ápolási Egyesület meghirdette a "türelem évét", amely 2013. május 1-jéig tart. Addig is azt kérik, hogy az ápolás fejlődése, megfelelő szintű képviselete érdekében mielőbb teremtsék meg az egészségügyi államtitkárságon belül az önálló ápolás képviseletének lehetőségét, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézeten (GYEMSZI) belül hozzák létre az Országos Ápolási Igazgatóságot.

Ezen felül munkakörülményeik javítása érdekében kezdeményezik, hogy az államtitkárság az ápoláshoz szükséges tárgyi eszközök beszerzésére teremtsen pályázati lehetőségeket, és a diplomás szakdolgozók számára is biztosítsák az egyéb diplomásokkal azonos mértékű illetményemelést. Az ápolói bérek felzárkóztatása érdekében azt kérik, hogy a kormányzat a 2013. évi költségvetésbe tervezze be az orvosi bérek legalább 70 százalékához való közelítéshez szükséges összeget - olvasható az egyesület közleményében.

Április 14-én az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - Fakoosz országos kongresszusán több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért "sztrájkbizottságot" alapított. Kiemelték: mivel az alapellátásban dolgozók jogilag nem sztrájkolhatnak, a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet.

Ehhez az akcióhoz múlt pénteken a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi tagozata is csatlakozott.

A Fakoosz csütörtökön azt közölte, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár május 9-ére várja őket, a háziorvosi alapellátás helyzetének és aktuális problémáinak megtárgyalásáról szóló első találkozóra. A tárgyaláson - várhatóan valamennyi érintett szervezet részvételével - az alapellátás teljes körére kiterjedő, a szakdolgozóinkat is érintő megállapodást kívánnak elérni. Kiemelték: céljuk egy olyan írásos megállapodás megkötése, mely alapjául szolgálhat a szükséges kormányzati, országgyűlési intézkedéseknek. Remélik, hogy még a nyári törvényhozási szünet előtt sikerül eredményt elérniük és "jelentős javulást kiküzdeni" az alapellátásban tevékenykedők és a biztosítottak érdekében.
| egészségügy, bér
2012-04-26 20:45:07


data-full-width-responsive="true">