Réthelyi: Balog Zoltán dönti majd el, hogy átnevezzék-e a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot

Balog Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetője dönti majd el, hogy átnevezzék-e a tárcát - mondta Réthelyi Miklós előző nap lemondott nemzetierőforrás-miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.

A Népszabadság honlapján csütörtökön - a kormányfő környezetéből származó információra hivatkozva - azt írták: a humán csúcstárca új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz.

Réthelyi Miklós ennek kapcsán azt mondta, a kormány megalakulásakor a nemzeti létet kívánták hangsúlyozni, de a minisztérium kialakításának elve is az volt, hogy az "emberrel foglalkozó ágazatok" egy egységbe kerüljenek. A kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy számunkra az erőforrás az ember - szögezte le Réthelyi Miklós, megjegyezve, utódjának döntése, hogy átnevezi-e a minisztériumot, vagy sem.

Hangsúlyozta: a tárca kialakítása nem szerkezetátalakítást, hanem szerkezetteremtést jelentett. Az eredmény egy működőképes minisztérium, amely akár további bővítésre is alkalmas, olyan, még ide tartozó területekkel, mint például a felzárkóztatás - tette hozzá.

Az elmúlt két év eredményei közül Réthelyi Miklós kiemelte a tárca európai uniós tevékenységét, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott a családpolitika, az egészségügyi rendszer fejlesztése, az elektronikus egészségügyi (eHealth) programok bevezetése, valamint a betegek otthonukhoz közeli kezelésének témája. A 2011-es törvényalkotási folyamatból is kiemelte az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis-terv megvalósításához kapcsolódó jogszabályokat, valamint az oktatási törvényeket. Azt ugyanakkor elismerte, korábban nem gondolták, hogy az egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények ügyében "ilyen aktívan" kell cselekedniük.

Réthelyi Miklós azt is elmondta, bár voltak a minisztériumon belül is konfliktusok, ezek kevésbé kerültek a felszínre. Mint mondta, jellemzően az ágazatok vezetői kerültek konfliktusba azokkal, akik területük munkáját figyelték. Ilyenkor "a minisztérium oda állt azon államtitkárok mellé, akiknek meg kellett vívni napi harcukat" - fogalmazott a miniszter.

Kitért arra, hogy amikor felkérték a tárca vezetésére, arra nem lehetett nemet mondani, és az elmúlt két év minden napján úgy érezte, hogy jól döntött. Most viszont - folytatta -, hogy a kormányzati munka már a következő választás felé tart, úgy látta: "vissza kell húzódnia".

Réthelyi Miklós megjegyezte, reméli, hogy utódjának békeidőben lesz része, ugyanis sok téma van, ahol több vagy akár minden tárcának együtt kell működnie és ehhez békeidőre van szükség.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön Kazahsztánban jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.
| egészségpolitika, egészségügy, minisztérium
2012-05-07 06:23:59

Web Design & Development Prowebshop