OEP: a támogatott gyógyszerek felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója csütörtökön Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

A főigazgató közlése szerint a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata kapcsán már dolgoznak a Széll Kálmán Terv 2.0-ban példaként felhozott spanyol modellről szóló előterjesztésen.

Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője kifejtette: a spanyol modell lényege, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények árának támogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Egyelőre több javaslat van arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Ezektől függően a spanyol modell bevezetésével érintett készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

Sélleiné Márki Mária azt emelte ki, hogy a modell bevezetése valamennyi érintett készítmény esetében árcsökkentést jelent, ezekre az OEP kevesebb támogatást fizet majd, de egyúttal a lakosság által fizetendő térítési díjuk is csökkenni fog.

Az OEP főigazgatója azt is elmondta: ez évre a költségvetési előirányzatban eredetileg tervezetthez képest jelenleg legalább 15 milliárd forintos túlköltéssel számolnak a gyógyszerkasszában. Emellett a bevételi oldalon is várható többletbefizetés, de ennek mértékét még nem lehet megbecsülni. Ráadásul a költségvetési irányzathoz képest már így is 10 milliárd forintot vontak el a gyógyszerkasszából - tette hozzá.

Sélleiné Márki Mária kifejtette azt is, mit jelent az, hogy a kormány megerősítette a társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás intézményét. Az OEP kiadásai között három finanszírozási ágat emelt ki. Ezek között a ritka betegségekben szenvedők készítményeit egyedi méltányosság alapján finanszírozzák.

Ennek keretében csak a múlt évben összesen 44 beteg kezelésére 3,7 milliárd forintot költöttek, vagyis egy beteg kezelése átlagosan 84 millió forintba került.

A másik kiemelt tételt jelentő kör a hemofíliások, vagyis vérzékenységben szenvedők készítményeinek támogatása. Erre 2011-ben 10 milliárd forintot költöttek, amely összesen 653 beteg kezelését tette lehetővé. A gyógyszertámogatások harmadik kiemelt területe a száz százalékban támogatott gyógyszerek köre, amelyre 140 milliárdot fordítottak. Az ilyen, úgynevezett dobozdíjas készítmények között vannak biológiai gyógyszerek, valamint számos daganatos betegség, illetve cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmény is. Ebben a körben olyan gyógyszer is van, amelyből egyetlen doboz 3,3 millió forintba kerül.

Sélleiné Márki Mária megjegyezte, az idén több olyan készítményt is átsoroltak a tételes finanszírozású készítmények közé, amelyeket a betegek továbbra is ingyen, de a kórházban kapják meg. Ennek kapcsán a főigazgató azt mondta: úgy vélik "a tételes finanszírozás egy jó irány", mivel pontos elszámolást, költséghatékony működést tesz lehetővé. A tervek szerint már második félévben a nagy értékű eszközöket is átsorolnák ebbe a körbe - tette hozzá.

Mint kiemelte: az általa ismertetett nagy számok mögött betegek vannak, ezt kell mérlegelni, amikor a 2013-as tervekről beszélnek. Ugyanakkor látják, hogy a rendszerben vannak pazarlások, ezért elkötelezettek amellett, hogy a kiáramló sok milliárd forint valóban odakerüljön, ahol az gyógyít - fogalmazott Sélleiné Márki Mária.
| gyógyszerkassza, spanyol modell, gyógyszer, támogatás
2012-06-01 00:39:31

Web Design & Development Prowebshop