Még mindig sok a potyautas a tb-rendszerben

Több százezerszer gyulladt fel "az ellátásra jogosulatlan" jelzés a kórházakban, rendelőkben, patikákban azóta, hogy 2007-ben megkezdték a taj-számok ellenőrzését - írta a Világgazdaság pénteken.

A jelzést akkor adja az ellenőrző rendszer, ha az adott tb-szám mögött rendezetlen a járulékfizetés. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a beteg ne kapná meg az orvosi ellátást vagy a támogatott orvosságot, de azt igen, hogy az egészségbiztosítónak értesítenie kell az adóhatóságot, amelynek azután fel kell szólítania az érintettet vagy a munkáltatóját, hogy rendezze a befizetéseket.

A lap szerint megbecsülni sem lehet, hogy a tb-ellátásokat fizetés nélkül igénybe vevők hány milliárd forinttal károsítják meg a közös kasszát. Ezt még az Állami Számvevőszék sem tudta megválaszolni, pedig most közzétett jelentésében tüzetesen megvizsgálta, alkalmasak-e az államháztartás két hatalmas alrendszerének - az 1750 milliárd forintból gazdálkodó egészségbiztosítási, illetve a 2750 milliárdos nyugdíjbiztosítási alapnak - a nyilvántartásai annak megállapítására, kik jogosultak azok ellátásaira.

Jelenleg Magyarországon 3,893 millióan fizetnek egészségbiztosítási járulékot, az egészségügyi ellátásra jogosultak száma pedig meghaladja a 9,6 milliót.
| egészségügy, társadalombiztosítás, taj-szám, potyautas
2012-06-02 00:53:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop