Jobbik: elfogadhatatlan a gyógyszerek ártámogatásának csökkentése

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány jelentős mértékben csökkenti akarja a gyógyszer-ártámogatást - jelentette ki csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján Kiss Sándor.

A politikus hangsúlyozta, hogy a körülbelül 100 ezer embert érintő életmentő és az ötmillió ember által szedett nem életmentő gyógyszerek támogatására egyaránt 140-140 milliárd forint körül költ az OEP. Szavai szerint az életmentő készítmények támogatásához nem lehet hozzányúlni, mert az a betegek halálát okozhatná.

Hozzátette: ha viszont a nem életmentő készítményeket szedő ötmillió ember a támogatás csökkenése miatt nem jut hozzá a gyógyszereihez, akkor ezért a megtakarításért később súlyos árat kell fizetni. Mint mondta, ezeknek az embereknek gyógyszerek nélkül előbb-utóbb súlyosbodni fog a betegségük, és emiatt később sokkal több pénzbe kerülnek majd az államnak.

Egyúttal azt is kijelentette: ha tovább csökken a gyógyszerfogyasztás, akkor a patikák jelentős része tönkremegy.

A gyógyszerár kialakításánál a kormányzat csak azzal foglalkozik, hogy minél alacsonyabb legyen a kiáramlás, de a gyógyszerellátás megszervezésében nem akar nagyobb szerepet vállalni - mondta a politikus.
| gyógyszer, gyógyszer-ártámogatás, egészségpolitika
2012-06-14 14:05:24

Web Design & Development Prowebshop