Költségvetés - Megemelt bevételi és kiadási főösszeg, változatlan hiány

A jövő évi költségvetésben a kormány változatlanul 660 milliárd forint, GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol, ugyanakkor a kiadási és a bevételi főösszeget is 170 milliárd forinttal emelte, utóbbi forrása elsősorban a tranzakciós illetékből elvárt 130 milliárd forint 280 milliárd forintra növelése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, miután a kormány szerdán második olvasatban tárgyalta a jövő évi büdzsét.

Jelezte, hogy a törvénytervezetet pénteken megküldik a Költségvetési Tanácsnak és beterjesztik az Országgyűlésnek. A sarokszámokat és fejezeti főszámokat július 13-án fogadhatja el a parlament, szeptember 23-án pedig végleges költségvetése lehet Magyarországnak 2013-ra.

A miniszter elmondta: a kormány továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol. Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval, a fogyasztás kismértékű bővülésével, és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után. folytatódhat a foglalkoztatás bővülése, a tervezet szerint jövőre 100 ezernél több új - 8 órás - foglalkoztatottal, valamint 300 ezer közfoglalkoztatottal kalkulál a kabinet - mondta a miniszter.

Az idén az első negyedéves GDP-adatok alapján a kormány a magyar gazdaság stagnálásával számol, az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulást várnak - közölte, megjegyezve, hogy a kormány gazdasági szakértői a plusz 1-mínusz 1 százalék közötti sávot tekintik stagnálásnak.

Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy 2013 az emelkedés éve lesz, Magyarország a 2012-es stabilizáció után elindulhat a növekedés útján. Az idei év eredményei közül kiemelte, hogy az államháztartási hiányt sikerül 3 százalék alatt tartani, amelynek köszönhetően az Európai Unió hamarosan megszüntetheti az ország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást.

Matolcsy György elmondta: "két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól", az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt - 2,7 százalék - lesz a magyar államháztartási hiány jövőre. A második lépés jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, s meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésről - mondta.

A jövő évi büdzséről szólva a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány a kiadási főösszeget 170 milliárd forinttal 15.500 milliárd forintra emelte. Ebből 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többlet forrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alapot emelik meg, így az 100 milliárd forintra nő.

A bevételi főösszeg szintén 170 milliárd forinttal nő, 14.840 milliárd forintra. A pluszbevételek egyik forrása, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékből a korábban tervezett 130 milliárd forinttal szemben 280 milliárd forintot szednek be. További 20 milliárd forint a közszféra hatékonyságjavulásából származik. Ennek részleteiről a miniszter elmondta: az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

A tranzakciós illetékről Matolcsy György miniszter leszögezte: annak korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Megjegyezte, hogy felső korlát nélkül 300-400 milliárd forint lenne az illetékből származó bevétel.

Elmondta, hogy a kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról. Mint fogalmazott, "ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek", hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell. Közölte, hogy a tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program, mert a mostani "lássuk be, nem működik".

Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta, hogy a következő hetekben tárgyalnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságával az egészségügyi finanszírozás megalapozásáról. Az ágazat nagyon alulfinanszírozott, a bérek alacsonyak, az NGM szerint ezen változtatni kell - közölte. A miniszter azt reméli, hogy részben belső, részben egyéb forrásból, például jövedéki adókból, stabilizálni tudják az egészségügyi kasszát. A cél az, hogy a nyugdíjkasszához hasonlóan zárttá tegyék a rendszert - tette hozzá.
| költségvetés, GDP, adó, egészségügy, finanszírozás
2012-06-15 07:01:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop