Költségvetés - LMP: a büdzsében nincs benne az egészségügyi béremelés fedezete

Az LMP szerint a jövő évi költségvetés legkomolyabb feszültségei az egészségügyi fejezetben találhatóak. A büdzsé tervezetében nincs meg az egészségügyi béremelés fedezete és a javaslat alapján emelkedhetnek a gyógyszerárak is - értékeli az ellenzéki párt.

Szilágyi László keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségvetési javaslatban az összevont szakellátásra szánt források az ideihez képest csak 4,3 milliárd forinttal nőnek, de a kormányzat mégis ebből akarja kifizetni a 30,5 milliárd forintot kitevő béremelést. Szavai szerint ha valóban az összesen 622 milliárd forintot tartalmazó sorból fedeznék a pluszjuttatásokat, akkor nem maradna elég pénz a kórházi ellátásokra.

Hozzátette, hogy a tervezett egészségügyi béremelést egyébként sem tartják elégségesnek, mert az nem fogja megállítani az elvándorlást.

A kórházak tervezett funkcióváltása kapcsán a képviselő közölte, több vidéki városból is olyan információkat kaptak, hogy "rövid távon egy bezárás lesz a vége ennek a folyamatnak". Arra a kérdésre, hogy mely városokból kaptak ilyen híreket, egyelőre nem akart konkrét településeket megnevezni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre "nyugdíjba kényszerítenek rengeteg", a 62 éves kort betöltő közszolgát, ami azt hozza magával, hogy a legtapasztaltabb orvosok egy részének is nyugdíjba kell vonulnia.

Kitért arra is, hogy büdzsé tervezete alapján reálértékben csökken az alapellátásra fordítható pénzösszeg, miközben a javaslatban az LMP nem találja a praxisalapot sem.

Szilágyi László végül azt mondta, hogy a gyógyszerpiacon áremelések várhatóak, ami bizonyos esetekben elérheti a hatvan százalékot is. Hozzátette, lassabb lesz a készítmények befogadása és a vidéki kispatikák egy része is tönkremehet.
| egészségügy, béremelés, gyógyszerár, egészségpolitika
2012-06-19 12:09:24


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...