Költségvetés - LMP: a büdzsében nincs benne az egészségügyi béremelés fedezete

Az LMP szerint a jövő évi költségvetés legkomolyabb feszültségei az egészségügyi fejezetben találhatóak. A büdzsé tervezetében nincs meg az egészségügyi béremelés fedezete és a javaslat alapján emelkedhetnek a gyógyszerárak is - értékeli az ellenzéki párt.

Szilágyi László keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségvetési javaslatban az összevont szakellátásra szánt források az ideihez képest csak 4,3 milliárd forinttal nőnek, de a kormányzat mégis ebből akarja kifizetni a 30,5 milliárd forintot kitevő béremelést. Szavai szerint ha valóban az összesen 622 milliárd forintot tartalmazó sorból fedeznék a pluszjuttatásokat, akkor nem maradna elég pénz a kórházi ellátásokra.

Hozzátette, hogy a tervezett egészségügyi béremelést egyébként sem tartják elégségesnek, mert az nem fogja megállítani az elvándorlást.

A kórházak tervezett funkcióváltása kapcsán a képviselő közölte, több vidéki városból is olyan információkat kaptak, hogy "rövid távon egy bezárás lesz a vége ennek a folyamatnak". Arra a kérdésre, hogy mely városokból kaptak ilyen híreket, egyelőre nem akart konkrét településeket megnevezni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre "nyugdíjba kényszerítenek rengeteg", a 62 éves kort betöltő közszolgát, ami azt hozza magával, hogy a legtapasztaltabb orvosok egy részének is nyugdíjba kell vonulnia.

Kitért arra is, hogy büdzsé tervezete alapján reálértékben csökken az alapellátásra fordítható pénzösszeg, miközben a javaslatban az LMP nem találja a praxisalapot sem.

Szilágyi László végül azt mondta, hogy a gyógyszerpiacon áremelések várhatóak, ami bizonyos esetekben elérheti a hatvan százalékot is. Hozzátette, lassabb lesz a készítmények befogadása és a vidéki kispatikák egy része is tönkremehet.
| egészségügy, béremelés, gyógyszerár, egészségpolitika
2012-06-19 12:09:24


data-full-width-responsive="true">