Magyar Nemzet/Népszabadság - Tanácstalanság az egészségügyben az átalakulás előtt

Teljes a tanácstalanság az egészségügyben a július elsejétől várható átalakulásokkal kapcsolatban - írta Magyar Nemzet és a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, sem az orvosok, sem a betegek nem tudják, hogy milyen osztályok szűnnek meg, melyik beteget hová kell majd beutalni. Arról sincs tudomásuk a kórházaknak, hogy miként alakul majd a betegellátás finanszírozása.

A szakorvosok nem tudják, hová irányítsák majd a műtétre előjegyzett vagy a felülvizsgálatra váró betegeket a megszűnő osztályokról, és ugyanilyen tanácstalanok a háziorvosok is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya a lap kérdésére azt közölte: a július elsejétől érvényes adatok elérhetők az interneten.

A lapnak nyilatkozó Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ilyen óriási átalakításnál az lett volna a minimum, hogy a háziorvosokat közvetlenül is tájékoztatják a döntéshozók. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a kormány valószínűleg alábecsüli annak jelentőségét, hogy az orvosok tudják-e, hová kell irányítani a betegeket.

A Népszabadság arról ír, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) kapott tájékoztatás szerint júliusban még fogadhatnak betegeket a megszüntetendő kórházi osztályok, augusztustól azonban már csak a feladatellátásra jogosult helyeken lesz mód erre.

A GYEMSZI a kórházaktól várja az adatokat, hogy hány egészségügyi dolgozó munkahelye szűnik meg. Az intézet az adatkérő levélben azt is kérdezte, hogy az igazgatók miként tájékoztatják a betegeket a változásokról. A Népszabadságnak nyilatkozó kórházigazgatók viszont kijelentették: nincsenek felkészülve erre, mert maguk sem rendelkeznek kellő információval. Szerintük a GYEMSZI titkolózik, máig nem készült el az új beutalási rend, így a mentők sem fogják tudni, hová vigyék a betegeket.
| egészségügy, átalakítás, egészségpolitika
2012-06-21 04:41:57


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...