Megjelent az egészségügyi dolgozók bérrendezését tartalmazó törvény

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a legújabb elfogadott egészségügyi salátatörvény, amely az egészségügyi dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremeléséről rendelkezik, a gyógyszer-támogatási rendszerbe pedig bevezeti az úgynevezett spanyolt modellt.

egészségügy, bér, egészségpolitika | MTI Hírek 2012 ;9
Múlt hétfőn szavazta meg az Országgyűlés az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, amely részletesen szabályozza az egészségügyi dolgozók számára elrendelhető ügyeletek, túlmunkák, valamint készenlétek időtartamát, a díjazásukat, továbbá rendelkezik a dolgozók "egészségügyi válsághelyzetben" történő kirendelésének szabályairól.

A jogszabály és mellékletei tartalmazzák az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók bértábláit, valamint a januárig visszamenőleges és beépülő béremelésük mértékét, rögzítik az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok illetmény-, illetve béremelésének mértékét, továbbá a különböző bérkategóriák szorzóit.

A törvény értelmében a rezidensek koordinálására helyi és országos érdek-képviseleti szervek jöhetnek létre, az egészségügyben működő szakmai kamarák arányos érdekképviseletének biztosítása érdekében pedig a kamarai választások szabályain is pontosítottak.

A salátatörvény kimondja, hogy a gyógyászati ellátások körét, az árukhoz nyújtott támogatás alapját és mértékét, valamint a támogatott gyógyászati segédeszközök körét az egészségbiztosításért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg. Rögzítették továbbá az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltételeit is.

A zárószavazás előtti napon Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter indítványa révén került be a törvénycsomagba az úgynevezett spanyol modell bevezetése is. Eszerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1.000 forintnál drágábbak és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetők, a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.
| egészségügy, bér, egészségpolitika
2012-06-27 19:03:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop