Kórházszövetség: az eredménytelen pályázatok negatív hatással lesznek a helyi betegellátásra

A Magyar Kórházszövetség szerint az eredménytelenül zárult főigazgatói pályázatok negatív hatással lesznek az érintett intézmények betegellátására az új ellátási rend átmeneti időszakában.

A kórházszövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy ők már korábban leszögezték: ilyen horderejű változtatások közepette a vezetői állások teljes körű pályáztatását indokolatlannak és kockázatosnak tartják. Továbbra is az a véleményük, hogy a vezetőváltás akár ágazati, akár intézményi szinten most inkább negatív következménnyel jár, "ezért felesleges, a rendszer bizonytalanságát fokozza, ugyanakkor energiát von el halaszthatatlan feladatok elvégzésétől".

A szervezet hozzátette: a kórházvezetői posztok meghirdetését követően több tapasztalt vezető jóhiszeműen "végigharcolta" a pályázatot, majd arról értesült, hogy "életkori határképzés miatt ezt hiábavalóan tette".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd
forintos megtakarítás származik.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször is hangsúlyozta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll amellett, hogy az ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Az egészségügyi államtitkárság múlt szerdán közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-ellátó intézmények élére kiírt pályázatokról. A lista szerint a 35 intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat közül 11 eljárás eredménytelenül zárult. Több, 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot.

Szócska Miklós múlt csütörtökön a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta: az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár, s a mostani igazgatói kinevezések is eddig szólnak.

A kórházszövetség szerint a kórházigazgatókra ez az elv csak akkor nem diszkriminatív, ha ez mostantól a teljes közszféra hasonló vezetői beosztású munkavállalóira érvényes lesz. Jelezték azt is, hogy ha ezt az elvet minden egészségügyi munkavállalóra alkalmazzák, akkor az "az ellátórendszer azonnali működésképtelenségét idézheti elő".

Megjegyezték: a már meghozott döntések és a várható további pályázatok eredményeként a kórházszövetség elnökségi tagjainak többsége már nem lehet intézményvezető. Így a pályázatok lezárását követően az elnökség a rendkívüli közgyűlés összehívása mellett döntött, ahol az előre hozott tisztújító közgyűlés lehetőségét is felveti majd.
| kórház, főigazgató, pályázat, egészségpolitika
2012-07-10 22:32:14

Web Design & Development Prowebshop