Közös telemedicina rendszert alakít ki a szegedi és a temesvári egyetem

A nehezen diagnosztizálható gasztroenterológiai betegségek gyógyítását segítő közös telemedicina rendszert alakít ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem – közölte Wittmann Tibor, az SZTE professzora szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A két egyetem között kiépülő informatikai rendszer lehetővé teszi, hogy a másik intézmény gasztroenterológiai központjának szakemberei valós időben láthassák a több mint száz kilométerre elvégzett speciális vizsgálatokat – mondta a szakember a 2013 tavaszáig tartó programról tartott sajtótájékoztatón.

Az egyetemi tanár közölte, elsősorban a gyomor és a vastagbél endoszkópos vagy speciális ultrahangos, illetve a máj elasztográfiás - az egészséges és a daganatos szövetek különböző rugalmasságán alapuló – vizsgálatainál kérik majd ki egymás szakvéleményét a magyar és a román orvosok.

A telemedicina rendszer lehetővé teszi azt is, hogy az orvosok a másodlagos vélemény és a hatékony terápia kialakítása érdekében megosszák egymással a páciensek szövettani vizsgálatainak eredményeit és kórelőzményi adatait is.

Az új – összességében 188 ezer euróból kialakítandó - informatikai rendszer használható lesz majd az orvosképzésben és továbbképzésben is, hiszen a vizsgálatok során készített felvételeket rögzítik – közölte a professzor.

Ioan Sporea, a temesvári gasztroenterológiai centrum vezetője hangsúlyozta, jelenleg sok páciens – elsősorban Arad térségéből – érkezik Szegedre különböző speciális vizsgálatokra. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a betegeknek ne kelljen utazniuk, akik így anyagilag is jobban járnak, hiszen a magyarországi ellátásért jelenleg fizetniük kell.
| telemedicina rendszer, gasztroenterológia, egészségügy
2012-07-11 13:58:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop