Konzultáció - MSZP: Orbán Viktor nem nézett szembe az egészségügy kudarcaival

Az MSZP szerint Orbán Viktor a héten véget ért konzultációsorozatán nem volt hajlandó szembenézni az egészségügyi kormányzat elmúlt kétéves kudarcaival.

Kökény Mihály, a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa vasárnap az MTI-nek nyilatkozva rossz üzenetnek minősítette, hogy Orbán Viktor az ágazatból csak a gyógyszerészkamara vezetőivel találkozott.

Mint mondta, ez nem meglepő abból a szempontból, hogy az elmúlt két évben folyamatos megszorítások érték az egészségügyet, az orvosok és az ápolók pedig feltételezhetően szóvá tették volna ezt a miniszterelnöknek. Az egészségügyi dolgozók mellőzése emellett "lehet, hogy ez egyfajta előhírnöke az orbáni erőből kormányzásnak, esetleg a demokráciát pótló rendszernek" - jelentette ki Kökény Mihály.

A szocialista politikus a gyógyszertárak gyógyszerészi tulajdonba kerülésének felgyorsítására vonatkozó kormányfői ígérettel kapcsolatban azt vetette fel, mi bizonyítja, hogy ez majd betegeknek is kedvez. Kökény Mihály szerint a patikusoknak 16 uniós tagállamban nincs patikatulajdonlási monopóliumuk, de ettől még ezekben az országokban is színvonalas a gyógyszerellátás. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gyógyszerészeknek főleg vidéken egyre nagyobb költséget jelent a készletezés, a karbantartás, a változások következtében pedig ritkább lesz vagy leáll a gyógyszerszállítás, vagyis ismét a "betegeken csattan az ostor".

Kökény Mihály "borzasztónak" nevezte Orbán Viktor azon felvetését, hogy a gyógyszergyáraktól el kell venni az extraprofitot. A politikus szerint ugyanis a közelmúltban hozott adóváltoztatások miatt már tavaly is az érintett cégek fizették a gyógyszerár-támogatási előirányzat egynegyedét, ami "példátlan a nemzetközi gyakorlatban". Mindez gyógyszerek forgalomból történő kivonásához és elbocsátásokhoz vezet majd - fűzte hozzá.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője mindezt azzal egészítette ki, hogy az egészségügyben kialakult válságos helyzetért egyértelműen a jelenlegi kormány tehető felelőssé, amely az elmúlt két év megszorításaival az ágazat valamennyi szereplőjét rendkívül nehéz helyzetbe hozta.
| egészségügy, egészségpolitika, konzultáció
2012-07-30 10:17:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop