Idén csaknem 150 millió forint jut a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának támogatására

Csaknem 150 millió forintos keretből finanszírozzák a határon túli magyarok magyarországi ellátásának támogatását - közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Nemzetpolitikai Államtitkársága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyi Államtitkársága kedden közös közleményében tájékoztatta az MTI-t arról, hogy július 15-ével módosult a határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatásáról szóló rendelet. Az ebben szereplő egészségügyi ellátások meghatározott mértékű támogatását az Ukrajnában és a Szerbiában élő magyar nemzetiségű betegek igényelhetik.

Az egészségügyi államtitkárság azt írta: 2012-ben összesen 148,8 millió forint áll rendelkezésre e célra.

A határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatásáról szóló rendelet melléklete alapján a támogatható ellátások közé tartozik egyebek mellett: a daganatos megbetegedések műtéti megoldása a szükséges implantátumok alkalmazásával együtt, a sugárterápia és kemoterápia nélkül; az idegrendszer "organikus betegségeinek" ellátása és idegsebészeti beavatkozások. Továbbá szemészeti műtéti beavatkozások; a fül speciális műtéti beavatkozásai; az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek műtéti megoldása; a mellkas- és gerincdeformitások műtéti megoldása, a keringési rendszer veleszületett rendellenességeinek műtéti beavatkozásai; csont-ízületi fejlődési rendellenességek műtéti ellátása; a szív ingerképzési és vezetési zavarainak gyógyszeres és pacemakeres kezelése; a szöveti transzplantációk közül a szaruhártya-átültetés; valamint a magas kockázatú terhességek, illetve a terhespatológiai esetek diagnosztikája, szükség szerinti gondozása, kezelése.

A rendeletben felsorolt ellátásokhoz szükséges magyarországi diagnosztikai eljárás, valamint a - rendelet alapján engedélyezett és támogatott - ellátásokhoz kapcsolódó, szakmai irányelvek alapján indokolt kontroll elvégzésének költségeit támogatják.

Ezek mellett a beavatkozást követően a határig biztosítják a beteg hazaszállításának költségeit is - derül ki az államtitkárság közleményéből.
| egészségügy, finanszírozás, egészségpolitika
2012-08-09 00:16:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop