A nagykereskedők felmondják a patikáknak nyújtott kedvezményeket

Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket. A patikusok úgy vélik, nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből - olvasható a Népszavában.

egészségpolitika, patika, gyógyszer, árrés | MTI Hírek 2012 ;9
A lap szombati száma szerint a kormányzat mintegy 3-3,2 milliárd forintot elvett a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz, amivel tovább mélyítette a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő fél közötti bizalmi válságot.

A gyógyszer-nagykereskedelem Magyarországon rendkívüli mértékben koncentrált, a három legjelentősebb szereplő - a Hungaropharma, a Phoenix és a Teva - a piac 93 százalékát tartja kézben. Ezért könnyűszerrel tudnak élni erőfölényükkel, amit egyes hírek szerint meg is tesznek. Az árrés-átcsoportosító jogszabály megjelenését követően ugyanis egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket és a házhoz szállítást. Ezért a patikusszakma képviselői úgy vélik, hogy nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből - írja az újság.

A gyógyszertárak a nagykereskedőknek 69 milliárd forinttal tartoznak, utóbbiaknak az augusztus elsejétől érvényes árrés-átcsoportosítás 10 százalékos veszteséget okoz.

A Széll Kálmán Terv azt okozta, hogy csökkent a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek ára, így a gyógyszertárak árrésbevételei 2012-ben eddig átlagosan 10, a támogatott gyógyszerkörben 15 százalékkal estek vissza a tavalyi évhez képest. Jelenleg a gyógyszerek átlagos nagykereskedelmi árrése 6 százalék, a kiskereskedelmi pedig 14. Az ötezer forintnál drágább orvosságok esetében a patikai árrés 850 forint még az egymillió forintos készítményeknél is, miközben a nagykereskedelmi árrés ezeknél öt százalék.

A Széll Kálmán Terv 2.0-ban 2013-ra mintegy 80 milliárd forintos gyógyszerkassza-visszavágást irányoztak elő - ismerteti a Népszava.
| patika, gyógyszer, árrés, egészségpolitika
2012-08-13 09:04:23


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.