Húsz kórházban a frissen kinevezett főigazgatók mellé az új gazdasági igazgatókat is megtalálták

A március végén 35 kórház vezetői posztjaira meghirdetett pályázati kiíráson nyertes kórházigazgatók mellett húsz kórházban szeptember elsejével az új gazdasági igazgatókat is kinevezik.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények vezetői álláshelyeire, így a gazdasági vezetői posztokra is, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által 2012. március 30-án kiírt pályázat lezárult: a 35 kórház közül - a kórházigazgatói pályázatokhoz hasonlóan - csak 23-ban nyerték el a gazdasági igazgatói posztot, 12 helyen a pályázat eredménytelenül zárult, ezeket a helyeket 30 napon belül újra meghirdetik.

Nem ugyanazokban az intézményekben lettek eredményesek a pályázatok, így a Károlyi Sándor Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház vezetői már át is vették kinevezésüket, melléjük egyelőre nem találtak új gazdasági igazgatót. A törökbálinti tüdőgyógyintézetben, a monori szakorvosi rendelőintézetben és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban szeptemberben újonnan kinevezett gazdasági igazgató irányítja az ügyeket, ezekben az intézményekben pedig még nem találták meg az új kórházigazgatókat.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében kiemelte: egyik legjelentősebb intézkedésük a betegellátás strukturális átalakítása, amit már a - 2010-ben még vitairatként megjelenő - Semmelweis Tervben megfogalmaztak. "Magyarországnak egy a korábbinál jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, amelyben a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára" - írták, hozzátéve: ezt a célt tűzte ki a struktúraátalakítás.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

A 35 kórházból augusztus elsejével 23 kórház élére neveztek ki újonnan főigazgatót. Több, 62 éven felüli pályázó nem nyerte el a posztot. Az újonnan kiválasztott kórházigazgatók augusztus 3-án vették át hivatalosan kinevezési okiratukat.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta, hogy a vezetői megbízások során a fiatalítás is szempont volt, ugyanakkor kiemelte: továbbra is szükség van azokra, akik mostanáig a magyar egészségügy nehéz helyzetében is helytálltak. Ezért a kormány olyan megoldást fog kialakítani a nyugdíjazások ügyében, hogy ez a tudás és tapasztalat ne vesszen el a magyar gyógyítás ügye számára - tette hozzá a miniszter.
| kórház, egészségügy, kórházigazgató, egészségpolitika
2012-08-22 15:20:45


data-full-width-responsive="true">