Több mint ezerkétszáz egészségügyi intézményben zárult le uniós támogatással fejlesztés

Összesen 1269 intézmény és egyéb szervezet egészségügyi célú fejlesztési programja valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatással - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken Szegeden.

A betegellátás színvonalát és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit javító fejlesztésekhez nyújtott támogatások összege megközelíti a 60 milliárd forintot - mondta a politikus a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Óriási Számok kampányának szegedi állomásán.

A fejlesztések érintették az alap-, a járó- és fekvőbeteg-ellátást, az Országos Mentőszolgálatot, az egészségügyben működő vállalkozásokat, emellett több szervezetnél valósultak meg egészségfejlesztési és -megőrzési programok is - tudatta az államtitkár.

Magyarországon uniós szinten is kiemelkedő az egészségügyi célokra fordított fejlesztési források volumene, a 2007-2014-es költségvetési ciklusban eléri a 400 milliárd forintot. Több pályázat keretében lehet jelenleg is támogatást igényelni, egyebek között az egészségügyhöz kapcsolódó szakképzés területén - közölte Szócska Miklós.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-Alföldön 6800 projekt kapott támogatást mintegy 800 milliárd forint értékben. Csak augusztusban 9 milliárd forintot ítélt oda a kormány turisztikai célú beruházások támogatására. Ezek között szerepel a szegedi Dóm felújítása és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztése is.

Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője közölte, azért indították el az Óriási Számok kampányt, hogy kortárs képzőművészeti alkotások, közterületi installációk segítségével mutassák be az Új Széchenyi Terv eredményeit, és vigyék közelebb az emberekhez.

Minden régióba egy-egy területhez - oktatás, egészségügy, közlekedés, turizmus, képzés, vállalkozásfejlesztés és környezetvédelem – kapcsolódó alkotás kerül, amelyet a járókelők nemcsak nézhetnek, hanem "birtokba is vehetnek" - tudatta a szakember.

A szegedi Széchenyi térre egy az 1269-es számot formázó mű került, amely egyes számjegyei bordásfalként tornagyakorlatok elvégzésére is alkalmasak, a gyerekek pedig mászókaként használhatják.
| egészségügyi intézmény, fejlesztés, egészségügy
2012-08-24 17:07:13


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.