Szócska Miklós: az egészségügyben végrehajtott béremelésnek jövőre lesz folytatása

Az egészségügyben végrehajtott béremelésnek jövőre lesz folytatása - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán Szombathelyen a Markusovszky Kórházban, ahol egy új CT-készüléket adott át.

egészségügy, kórház, Szócska, bér | MTI Hírek 2012 ;9
Az államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy a béremelés beindítása - amelynek jövőre lesz folytatása - olyan üzenet, hogy a nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozók érzik, ki kell tartaniuk, mert a társadalomnak nagy szüksége van rájuk.

Hozzáfűzte: az, hogy jobb infrastrukturális körülmények között, jobb eszközökkel tudnak a betegeken segíteni, szintén erősíti az orvosokban, a szakdolgozókban, a betegágyak mellett tevékenykedőkben a küldetéstudatot.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a szaktárca vezetői ezekben a napokban országjáró körúton vannak, a struktúraváltó projekthez gyűjtenek információkat.

Szavai szerint az ellátórendszer újraszervezése már elkezdődött, most azt vizsgálják, hogyan érintik a változások például a Markusovszky Kórházat, hogyan teljesülnek az intézmény szakmai ambíciói, megvalósulhat-e a szükségesnek tartott munkamegosztás.

Természetesnek nevezte, hogy a megyei kórház tölti be a központi szerepet, szervezi, koordinálja a megye ellátását, segíti a továbbképzést. Ez most jogilag és a betegutak tekintetében is a helyére kerül, elismertté válik - mondta.

Az új komputertomográf (CT) készülékről Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház vezérigazgatója elmondta, a több mint 300 millió forint értékű képalkotó diagnosztikai berendezés jelenleg a legkorszerűbb az országban, hasonló egyelőre csak Budapesten és Kaposváron van.

Az új CT egy másodperc alatt 256 felvételt tud készíteni a vizsgált szervről, az orvosok pedig "szeletről szeletre" haladva gyűjthetnek információt diagnózisuk felállításához. Segítséget nyújthat a berendezés például a szívinfarktus megelőzésében.

A szívgyógyászatban az új CT remekül kiegészíti a szívkatéteres laboratóriumot, ahol szintén számítógép segítségével már beavatkozásokat, például az elzáródott koszorúerek kinyitását vagy tágítását is el tudják végezni - sorolta.
| egészségügy, kórház, Szócska, bér
2012-08-30 01:19:55


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.