Orvosi kamara: a plusz 14 százalék nem oldja meg az alapellátás helyzetét

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint önmagában kevés, hogy a kormány 14 százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, a háziorvosi kassza összegét legalább a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy megoldják az alapellátás helyzetét - mondta Éger István, a köztestület elnöke csütörtökön az MTI-nek.

egészségügy, bérek, Szócska | MTI Hírek 2012 ;9
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be az alapellátás finanszírozásának 14 százalékos emeléséről szóló kormánydöntést, amely a felnőtteket és a gyermekeket ellátó háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, hozzátéve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés ez év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, "látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait" - közölte.

Korábban a MOK is többször szót emelt amiatt, hogy az egészségügyi bérrendezés első lépcsőjéből az alapellátás kimaradt. Éger István csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: joggal nehezményezték, hogy az alapellátás nem kapott semmit, ezen a területen nagyon nagy bajok vannak.

Ezért is "minden forintra szükség van" - mondta Éger István, aki szerint azonban a bejelentett emelés önmagában kevés. A MOK szerint az alapellátás csak akkor képes megerősödni és beindulni, ha a költségvetésben forrásokkal deklarálják azt, hogy rövid időn belül 2-2,5-szeresére emelik a háziorvosi kassza összegét.

A Medicalonline egészségügyi portál szerdai, a kormánydöntésről szóló írása szerint jelenleg egy átlagos praxis finanszírozása havonta bruttó 750-850 ezer forint, ebből fizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, valamint az orvos és a nővér bérét is.

Éger István szerint egy átlagos háziorvosi praxis finanszírozásához havonta 1,5-2 millió forintra volna szükség. Legalább ennyi kellene ahhoz, hogy a háziorvosi szakma a fiatalok számára is vonzó legyen, beindulhasson a generációváltás, és betöltsék az üres praxisokat - mondta a MOK elnöke.
| egészségügy, bérek, Szócska
2012-08-30 16:13:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop