A védőnők örülnek a forráskiegészítésnek

A védőnők örömmel fogadták Szócska Miklós államtitkár csütörtöki bejelentését, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is már az idén részesül forráskiegészítésben - közölte a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke pénteken az MTI-vel.

egészségügy, bérek, védőnők | MTI Hírek 2012 ;9
"Régóta vár a szakma az erkölcsi megbecsülés mellett az anyagi elismerésre is" - fogalmazott Csordás Ágnes, megjegyezve: pályafutása alatt nem emlékszik "az egészségpolitika által tett ígéret ilyen gyors megvalósulására".

Közleményében kifejtette: az elmúlt időszakban folyamatosan egyeztettek az államtitkársággal a védőnői ellátás helyzetéről, javaslatokat tettek arról, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a dolgozókat megtartsák, illetve az üres állásokra visszatérjenek a pályaelhagyók.

A védőnők is remélik, hogy ez a forráskiegészítés csak a kezdet a szolgálat megerősítése terén. A védőnői hivatás fejlesztéséről tovább folytatják az egyeztetést a szaktárcával - tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön jelentette be a kormány döntését, melynek értelmében már novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását; ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is. Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő.

Az emelés mértékét kevesellte az MSZP, az LMP és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke egy egészségügyi rendezvényen nyilvánosan mondott köszönetet az egészségügyi államtitkárnak az emelésért, de megjegyezte: szeretnék, ha már szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat további, akár még erre az évre vonatkozó, valamint a jövő évre és 2014-re szóló jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról.

A Magyar Rezidens Szövetség pénteki közleményében azt írta: valóban nem elegendő az eddig bejelentett bérrendezés ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, és "varázsütésre" megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzés valamennyi dolgozó számára.
| egészségügy, bérek, védőnők
2012-09-01 00:50:14
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop