Kórházszövetség: jobb, ha magasak az egészségügyi ellátás minimumfeltételei

A Magyar Kórházszövetség szerint a biztonságos betegellátás érdekében inkább legyenek magas elvárások az egészségügyi ellátás minimumfeltételeiben, mintsem alacsonyabban húzzák meg a határt, ahol "bárki" beléphet a rendszerbe.

Rácz Jenő, a szövetség elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: már az új minimumfeltételek megjelenésekor tudni lehetett, hogy korrekcióra lesz szükség. Ez 1999 óta, amióta először megjelent a minimumfeltételekről szóló jogszabály, mindig így volt.

A szakma egyfelől jogos elvárásokat fogalmaz meg, azok azonban inkább az egészségügyi ellátás optimális feltételei, amelyek a gyakorlatban - az egészségügy jelenlegi körülményei között - sajnos nem valósíthatóak meg - mondta Rácz Jenő.

Az egészségügyi ellátás szakmai biztonságát célzó, az egyes szolgáltatások új minimumfeltételeit tartalmazó rendelet június elsején jelent meg. A miniszteri rendelet a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást, valamint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókra vonatkozóan tartalmazza az egészségügyi ellátáshoz szükséges szakmai és tárgyi minimumfeltételeket.

A jogszabály a feltételeknek való megfelelésre több hónapos határidőt hagyott.

Paller Judit országos tiszti főorvos a múlt héten azt mondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tapasztalatai is azt igazolták, hogy Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg minden tekintetben az új minimumfeltételeknek, ezért a hatósági ellenőrzések és az esetleges engedélyek megvonása előtt módosítani kellene a rendeletet. Az ÁNTSZ a szolgáltatás szakmai megfelelőségét és a betegbiztonságot kéri számon. Ha ez testet ölt a jogszabályban, akkor annak alapján ellenőriznek majd - hangsúlyozta Paller Judit.

Az egészségügyi ellátás minimumfeltételeit tartalmazó rendelet módosítása, amelyben a megfeleléshez szükséges határidőt is meghosszabbították, a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Eszerint a minimumfeltételeknek való megfelelést a kórházak esetében ez év november helyett 2013. március 31-ig, a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében jövő év márciusa helyett május 1-jéig ellenőrzi az ÁNTSZ.

Rácz Jenő a minimumfeltételek mostani módosításáról az MTI-nek azt mondta: ez egy első lépés. Lehet, hogy további korrekciókra lesz szükség, de erre a meghosszabbított határidő lehetőséget ad - tette hozzá.
| kórházszövetség, egészségügy, betegellátás
2012-09-20 18:40:06

Web Design & Development Prowebshop