Szlovákia - Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az egy egészségbiztosítós modell bevezetése esetén

Alkotmánybírósághoz fordul a szlovák parlamenti ellenzék három pártja, amennyiben Robert Fico kabinetje bevezeti az egy egészségbiztosítós modellt - jelentették be a pártok vezetői közös sajtótájékoztatójukon kedden Pozsonyban.

A három ellenzéki párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a konzervatív Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most-Híd szlovák- magyar párt vezetői közös állásfoglalásukban alkotmányba ütközőnek nevezték a szlovák kormánypárt a baloldali Irány - szociáldemokrácia (Smer-SD) tervét az egy egészségbiztosítós modell bevezetésére 2014-től. Az ellenzéki vezetők szerint a kormány tervei a magán egészségbiztosítók állami kisajátításához és olyan monopolhelyzet kialakításához vezetnek, amely a konkurenciaharcot kiiktatva hátrányos helyzetbe juttatja az egészségügyi szolgáltatásokat igénybevevőket, ezért annak megvalósítása esetén az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Robert Fico kabinetje még júliusban döntött az egy egészségbiztosítós modell bevezetését célzó intézkedéstervezet elkészítéséről. Az egészségügyi tárca kidolgozta az egy biztosítós rendszer bevezetéséhez szükséges lépések menetrendjét, amelyet szeptemberben hagyott jóvá a kormány. Ennek alapján 2014-től Szlovákiában a magánbiztosítók helyébe egy állami kézben lévő egészségbiztosító lép.

Az intézkedést Robert Fico kabinetje azzal indokolja, hogy a több biztosítós modell bevezetése óta folyamatosan csökkent az egészségügybe áramló anyagi források kihasználásának hatékonysága.

Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének terve a szakma és a közvélemény részéről is vegyes fogadtatásra lelt Szlovákiában. Az egészségbiztosítói szakma - amely masszív médiakampányt indított a jelenlegi rendszer megőrzése mellett - bírálta és az egészségügy problémáit nem orvosló, egyöntetűen politikai döntésnek nevezte az egy biztosítós modell bevezetéséről szóló döntést. A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) ellenben az intézkedés megvalósítása mellett tette le a voksát, leszögezve, hogy a jelenlegi egészségbiztosítási rendszer nem hatékony, átláthatatlan és nem teljesíti a lakosság jogos elvárásait.

Az egészségügyi tárca korábban jelezte, hogy még egyeztetni kíván a megvalósítás módjairól, ám a változtatásra akkor is sort kerít a kormány, ha nem sikerül megállapodásra jutnia az egészségbiztosítókkal.
| Szlovákia, egészségügy, egészségpolitika, egészségbiztosítós modell
2012-10-30 15:07:49


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...