Egészségügyi együttműködésről is egyeztetett Kuvaitban Szijjártó Péter

Több egészségügyi együttműködési lehetőségről is egyeztetett keddi kuvaiti tárgyalásai során Szijjártó Péter.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában azt mondta: az Ahmad Al-Awadhival, a kuvaiti egészségügyi tárca nemzetközi igazgatójával folytatott megbeszélésen egy onkológiai együttműködés megkezdésében állapodtak meg, amelynek első lépéseként kuvaiti orvosok látogatnak Magyarországra, magyarok pedig a közel-keleti országba.

Megegyeztek abban is, hogy a magyar egészségügyi államtitkárság a közeljövőben Kuvaitba utazik, hogy tájékozódjon az ott zajló nagy kórházépítési projektekről, amelyek - a kórház-üzemeltetés és az orvosi eszközök beszállítása mellett - komoly lehetőséget jelenthetnek magyar cégeknek.

Az igazgatóval emellett tárgyaltak arról, hogy abból az évi 10-14 ezer kuvaiti betegből, akiket külföldön kezelnek, minél többen Magyarországon kapjanak ellátást, hiszen ez jelentős bevételi forrása lehet a magyar egészségügyi rendszernek.

Szijjártó Péter elmondta: kedden a két ország kereskedelmi és iparkamarája is megállapodott, mégpedig abban, hogy együttműködési tárgyalásokat kezdenek a szorosabb vállalatközi kapcsolatok érdekében. Kuvaiti cégek elsősorban az olaj- és gázipar, infrastruktúrafejlesztés, valamint a mezőgazdaság területén működnének együtt magyar vállalatokkal - tette hozzá.

A kuvaitvárosi találkozók során aláírták a magyarországi Nemzeti Innovációs Hivatal és kuvaiti partnere közötti megállapodást is, amellyel a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek együttműködésének alapján teremtették meg - ismertette az államtitkár, közölve, hogy a kuvaitiak kezdeményezték egy közös finanszírozási alap létrehozását, amelyből vállalatok innovációs tevékenységét tudnák finanszírozni. A magyar fél nyitott egy ilyen alap felállítására - mondta.

Megjegyezte, hogy a kuvaiti innovációs ügynökség vezetője is érintette az egészségügy témáját, egyértelművé téve, hogy kifejezetten érdeklődnek olyan magyar gyógyszerek iránt, amelyek az Öböl-menti országok térségében hiánycikknek számítanak. Ezért fel akarják venni a kapcsolatot magyar gyógyszergyárakkal.

Szijjártó Péter végül tárgyalt a közberuházásokkal foglalkozó közmunkaügyi minisztériumban is, ahol jelenleg 400 fejlesztést - többek között repülőtér-, út- és kórházépítést - koordinálnak összesen 25 milliárd dollár értékben. A találkozón abban egyeztek meg, hogy egy kuvaiti delegáció érkezik Magyarországra, amely bemutatja ez említett projekteket magyar cégeknek, hogy azok a lehető legnagyobb eséllyel tudjanak a kuvaiti piacra lépni.
| egészségügy, Kuvait, egészségügyi együttműködés
2012-11-06 15:05:44


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.