A kormány újabb egészségügyi "salátatörvényt" fogadott el

A kormány legutóbbi ülésén elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, vagyis egy újabb "salátatörvényt", amely többek között megteremti az Eurotransplanthoz teljes jogú tagként való csatlakozás jogi alapjait, valamint a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról is rendelkezik. Az előterjesztést Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője várhatóan még szombaton benyújtja az Országgyűlésnek.

Az egészségügyi államtitkárság szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kilenc egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazó törvénycsomag az egészségbiztosítási, gyógyszerészeti hatósági ellenőrzési feladatokról szól, továbbá az egészségügyi szolgáltatók kapacitásainak megállapításával összefüggő eljárások hatékonyabbá tételét célozza.

Az államtitkárságnak kiemelt célja a "jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, szakmailag megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása". Ennek érdekében az Eurotransplant International Foundation (Eurotransplant) és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tavaly november 3-án 2012. január 1-jei hatályba lépéssel előzetes együttműködési megállapodást kötött. Az egészségügyi államtitkárság - figyelembe véve a rendelkezésére bocsátott adatokat, tényeket, valamint a szakma képviselőinek érveit, ellenérveit - szakmailag megalapozottnak tartja, hogy megkezdődjenek a tárgyalások és Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz. Az egyeztetések jelenlegi állása alapján az eredményes tárgyalásokat követően a teljes jogú tagság kezdete reálisan 2013 első felében várható - tették hozzá.

Emellett szintén az egészségügyi törvényben módosítanák többek között a működési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések több pontját is, amelyek elsődleges célja, hogy az aktívan egészségügyi tevékenységet végző orvosokról, egészségügyi szakdolgozókról minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre az úgynevezett humánerőforrás-monitoring rendszerben.

A gyógyszertörvény módosítása többek között megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését, és ezáltal biztosítja a legális gyógyszerellátási lánc magasabb fokú védelmét. Ugyanakkor kiemelték: a magyarországi gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 100 százalékban biztonságosak, ezért a módosítások az uniós irányelv mentén "preventív intézkedésként" is felfoghatóak.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban azt emelte ki: az előterjesztésben többek között felhatalmazást kérnek arra, hogy a szervtranszplantáció nemzetközi koordinátori testületéhez - Eurotransplanthoz - való végleges csatlakozási folyamat végbe mehessen. Céljuk továbbá, hogy az egészségügyben rendben legyenek az emberi erőforrási nyilvántartások, amely segítségével akár a munkaerő közvetítést is meg tudják oldani.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az egészségügyi rendszer nem bírja el a potyautasokat, ezért a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni. Ennek célja, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a TAJ kártyát, hogy védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket - fogalmazott az államtitkár.
| egészségügy, salátatörvény, jogszabály, egészségpolitika
2012-11-12 07:02:34
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop