Papp Magor: motiváló az orvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram mint áthidaló megoldás "mindenképpen motiváló" tényező a kezdő orvosok itthon tartásában. Ha pedig a bérek és a háziorvosi praxisok finanszírozásának emelése is folytatódik, annak már komoly hatása lehet az orvos migráció visszaszorításában - mondta Papp Magor szombaton az MTI-nek, reagálva a nap folyamán tett kormányzati bejelentésekre.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky- és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly-ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára a Méhes Károly-ösztöndíjprogramot is meghirdetik. A programokban részt vevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerész-jelöltek havi nettó 100 ezer, a gyermekorvos-jelöltek havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, a bérrendezésnél és az ösztöndíjprogramok indulásakor is felvetődött, hogy folytatódnak-e, vagy csupán az orvosok akciójára adott válaszként egyszeri intézkedést jelentenek. Papp Magor szerint az ösztöndíjprogram folytatásáról és bővítéséről, valamint a Balog Zoltán miniszter által említett több mint 50 milliárd forintos plusz forrás biztosításáról szóló szombati kormányzati bejelentések mindenképpen erősítik az egészségügyi dolgozók körében a jövőjüket illetően kialakult óvatos optimizmust.

Papp Magor megjegyezte, az elvándorlási statisztikák ugyan az egész orvostársadalmat nézve még mindig "katasztrofálisak", a kezdő orvosoknál már némileg javult a tendencia. Ma már szívesebben helyezkednek el a magyarországi szakorvosképzésben, mint két évvel korábban. Hozzátette: az utóbbi időben többen keresték a szövetséget az ösztöndíjprogramok kapcsán, várták a pályázatok meghirdetését.

Ugyanakkor az ösztöndíjprogramok csak az "első építőkockákat" jelentik, fontos, hogy az egészségügyi, különösen a szakorvosi béreket tovább emeljék. Az alapellátásban pedig Papp Magor szerint differenciált finanszírozást kellene bevezetni. Ezt azzal indokolta, hogy a betöltetlen, hátrányos helyzetű praxisokat csak akkor lehet vonzóvá tenni, ha azok fenntarthatóak és versenyképesek. Erre is van precedens, hiszen például Svédországban sem ugyanakkora finanszírozással működik egy háziorvosi praxis Stockholmban, mint Lappföldön - jegyezte meg a rezidensszövetség elnöke.
| szakorvosjelölt, rezidens, orvos, ösztöndíj, egészségpolitika
2012-11-12 07:05:50

Web Design & Development Prowebshop