Mentőszolgálat: a takarékossági intézkedések nem veszélyeztetik a betegellátást

A koraszülött-mentési kapacitás csökkentését jelenleg nem tervezi az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szóvivő ezzel egészítette ki kedden korábbi közlését, amelyben leszögezte: a mentőszolgálat takarékossági intézkedései nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát.

Győrfi Pál hozzátette, hogy nem megalapozott a Magyar Nemzet címlapon közölt cikkének első mondata, amely szerint az Országos Mentőszolgálat tervei szerint "csökkentenék a koraszülött-mentési kapacitást". Hangsúlyozta: a hivatkozott intézkedési terv mindössze azt tartalmazza, hogy az intézményi működés minden szegmensében meg kell vizsgálni a költségcsökkentés olyan lehetőségeit, amelyek az alaptevékenység biztonságát, tehát a betegellátást, az életmentést nem veszélyeztetik.

A szóvivő korábban azt közölte: a költséghatékony, takarékos működés minden állami intézmény "evidens törekvése". A mentők sem tesznek mást, mint igyekeznek minden felesleges kiadást visszafogni és az adófizetők forintjait az alapfeladat, az életmentés érdekében felhasználni - tette hozzá.

A Magyar Nemzet a Mártai István főigazgató által jegyzett dokumentumra hivatkozva kedden azt írta, hogy a szervezetnél felülvizsgálnák a szociális-jóléti juttatásokat, növelnék az önkéntes munkaerő létszámát, és a lehető leghosszabb időre emelnék a szállítói számlák kifizetésének határidejét. Az intézkedések egy része esetében azonnali végrehajtást írtak elő, de az nem derül ki, hogy az egyes lépésektől mekkora megtakarítás remélhető - olvasható a cikkben.

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa az MTI-vel azt közölte: a koraszülöttmentés mellett korlátozni akarják a benzinfelhasználást és az életmentő gyógyszerek alkalmazását is. Az MSZP szerint a kormány felelőtlen egészségpolitikája miatt került veszélybe az Országos Mentőszolgálat koraszülött-mentési kapacitása. Az ellenzéki párt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lemondását követeli - áll a közleményben.
| egészségügy, mentők, koraszülöttmentés
2012-11-13 16:23:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop