Emmi: kevesebb egészségügyi dolgozó tervez kivándorlást

Csaknem 60 százalékkal csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

egészségügy, orvosok, kivándorlás | MTI Hírek 2012 ;9
A Világgazdaság pénteki számában azt írta: szeptember végéig elérte az 1660-at azon egészségügyi dolgozók száma, akik külföldön vállalnának munkát. Azt írták, hogy az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma, tavaly már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH).

Az Emmi viszont - szintén az EEKH adataira hivatkozva - azt közölte, hogy idén megváltozott a növekvő tendencia. Míg az év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet.

Az EEKH aktuális adatait tekintve az Emmi azt is megjegyezte, hogy a hatósági bizonyítványt kérők létszámában benne vannak azok a magyar egyetemen végzett külföldi hallgatók is, akik az egyetem elvégzése után elhagyják az országot, visszamennek hazájukba. Egy ember többször is kérhet hatósági bizonyítványt, ha tehát valaki minden évben próbálkozik, de nem szerződik le külföldön, akkor minden évben újra megjelenik a létszámban - tették hozzá.

Emellett az orvosok egy része magyarországi állását megtartva vállal külföldön is munkát (hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal). Ők ugyanúgy megjelennek a hatósági bizonyítvány nyilvántartásban, mint akik valóban elhagyják a hazai egészségügyi rendszert - fejtette ki a tárca.

Az Emmi kiemelte továbbá, hogy a kormány döntése értelmében 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben az idén, januárig visszamenőleg. Az emelést a júliusi bérrel együtt augusztus elején kapták meg az ágazatban dolgozók. Az intézkedés célja az egészségügyi munkavállalók életkörülményeinek javítása mellett az elvándorlás lassítása volt.
| egészségügy, orvosok, kivándorlás
2012-11-17 00:11:14


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.