Tízmilliárdos megtakarítást várnak a közös kórházi közbeszerzésektől

Éves szinten tízmilliárd forintos megtakarítás várható az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények központosított közbeszerzései révén a következő egy-két évben - mondta Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: az állam által első körben átvett intézmények között mostanáig több mint 40 kórház csatlakozott a közös földgázbeszerzéshez. Ezáltal éves szinten egymilliárd forint megtakarítást tudtak elérni. A közös közbeszerzések egyre több intézmény bevonásával a többi területen is folytatódnak a telekommunikációtól a gyógyszerek beszerzéséig - közölte. Mint mondta, az egészségügyben az év végére már 60, majd rövid időn belül 80 kórház fog egységes kommunikációs rendszerbe tartozni.

Az államtitkár kiemelte: jelszava továbbra is a "mindent a bérekre". A többletbevételeket, s a rendszerben keletkezett tartalékokat a jövőben is az egészségügyben dolgozók motiválására fordítják majd - hangsúlyozta Szócska Miklós.

Török Krisztina kifejtette: a közös földgázbeszerzésnél a korábbi köbméterenkénti 126 forintos átlagár helyett sikerült 108 forintos áron szerződést kötniük. Ehhez a közös közbeszerzéshez jövő évre a többi intézmény is csatlakozhat. Az áramra a korábbi 25 forint/kilowattóra helyett 20,3 forintos áron sikerült szerződniük. Ezek mellett három hatóanyagtartalmat érintően már a közös gyógyszerbeszerzésre is volt példa, méghozzá olyan készítményekből, amelyekből több országban hiány volt, Magyarországon viszont folyamatosan garantálni tudták a biztonságos betegellátást. Ezen egyedi importbeszerzések révén 20-25 százalékos megtakarítást értek el a kórházak számára.

A GYEMSZI főigazgatója elmondta, hogy az egészségügyben húsz éve most először mérték fel a kórházak gyógyszerközbeszerzését. Szerinte ez nem kis munkát jelentett, de ennek eredményeképp mostanra kialakult egy hatvan hatóanyagot tartalmazó lista, amelyet az Országos Gyógyszerterápiás Tanács is támogatott. Ennek alapján már egy-két héten belül kiírhatják a közös gyógyszerközbeszerzést. Ennek központosításától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából finanszírozott gyógyszerköltségek 10 százalékos megtakarítását várja a GYEMSZI.

Török Krisztina kitért arra, hogy hamarosan az egészségügyi intézmények általános biztosításai terén is elkezdik előkészíteni a közbeszerzéseket.
| egészségügy, finanszírozás, kórház, közbeszerzés
2012-11-20 14:33:27


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.